Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/lanalossy

Marketing

Chihuahua

Image and video hosting by TinyPic

Chihuahua je pasmina pasa. Postoje dugodlake i kratkodlake chihuaue.

Chihuahua je malena,ali ima goleme oči i uši i iznimno je živahna. Osjeća se kao gospodar svoga svijeta i ničega se ne plaši-tako barem djeluje po svom okretnom,samouvjerenom držanju.Vrlo je inteligentna,umiljata i privržena vlasniku. U nekim enciklopedijama je opisuju kao gracioznog, okretnog psića prkosna pogleda, čije osobine podsjećaju na temperamentnog terijera. Kada chihuahue pretjeraju s prkosom i terijerskim osobinama,onda mogu postati pravi mali zlikovci.

Odlični su čuvari jer imaju prodoran lavež kojim se rado koriste i zbog najmanjeg povoda.Zato ih radije drže stariji vlasnici i ljudi koji dosta vremena borave u stanu.Ovi psi su najpodobniji za stan u kojem ima male djece jer su prgavi i sumnjičavi prema svima,osim prema vlasniku,i ne trpe druge životinje.Međutim,savršeni su ljubimci u domu starijih ljudi,koji imaju mogućnost da im stalno udovoljavaju.

Također,savršeni su za one koji se ne vole odvajati od svojih ljubimaca jer mogu lako stati u džep ili torbicu.Za pravu osobu mogu biti idealni ljubimci.

Chihuahua može bit visoka od 16 do 20 centimetara,a teška od 0,9 do 3,5 kilograma.

Ovi majušni psi ne podnose hladnoću pa je preporučljivo da im navučete džemper kada ih izvodite u šetnju za hladnih dana jer u protivnom lako gube tjelesnu toplinu i dršću.

Ovo minijaturno stvorenje potječe od psa techichija iz Južne Amerike. U davna vremena chihuahue su bile svete životinje uglednih Asteka,naroda koji je nestao prije 500 godina.

Klasifikacija FCI
Skupina 9. Psi za pratnju i igru
Odsjek 6. Chihuahua
Pododsjek.
Standard br. 218 na 24/03/04 (en / [ fr])
Ime Chihuahua
Varijetet '
Tip
Podrijetlo Meksiko
Visina 16-20 cm
Težina 0,9-3,5 kg
Post je objavljen 12.02.2008. u 22:00 sati.