Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/lanalossy

Marketing

EGZOTE /KRATKODLAKE PERZIJSKE MAČKE

Pošto je to vrsta kratkodlake perzijske mačke evo i o njoj malo za one kojima se sviđa:

Image and video hosting by TinyPic

Što je to egzota?
To su česta pitanja koja dolaze od ljubitelja mačaka. Ja ću pokušati odgovoriti na to pitanje. Egzota nije ništa drugo nego kratkodlaka perzijka. Nalaze se u svim bojama kao i perzijske mačke. To je novija pasmina, nastala 1960 godine križanjem perzijske i američke kratkodlake mačke, sa namjerom da se poboljša tip američke kratkodlake mačke. Iz te kombinacije nastala je mačka sa okruglom glavom i svilenkastim krznom. Najupadljivije su bile mačke iz tih križanja kod kojih se pojavila srebrna boja. Znači, gen je bio preuzet od perzijske mačke. Mačke su naprosto bile prekrasne. Nakon toga se počelo intenzivno raditi na uzgoju sada već nove rase, i 1966 godine do 1968 gospođa Jane Martinke iz CFA postavlja program i standard za kratkodlaku perzijsku mačku. 1968 je ta pasmina priznata u CFA kao "egzotic shorthair" odn. kratkodlaka egzotična mačka. U tim križanjima znale su se koristiti i burmanske mačke ali one nisu donijele sretne kombinacije. 1979 je egzota uvežena u Europu od Norberta i Elke Deutschman. U početku odn. 1983 i 1984 te su se mačke sudile u kategoriji kratkodlakih mačaka. Sa strane FIFe egzota je prvi puta nagrađena s CAC statusom 1984, te od tada kreće intenzivniji uzgoj egzota u Europi. Godine 1991 priznata je od FIFe u kategoriji dugodlakih mačaka i od tada se sudi u I kategoriji. Dozvoljeno je parenje egzota i perzera. Iz te kombinacije često puta izlazi više dugodlakih nego kratkodlakih mačića. U zadnje vrijeme se sve više prakticira parenje egzota međusobno.
Kako razlikovati novorođene bebe? Koje su perzijke a koje egzote? Najbolje je procijeniti odmah kad se novorođenče osuši, jer se tada egzota prepozna po gusto-pustenom krznu, kratkom i grubom na dodir. Perzijka će imati svilenkasto krzno, sjajno i tijesno prilegnuto uz tijelo, no ni to uvijek nije tako jednostavno . Prava razlika se izdiferencira tek nakon 12 tjedna života. U Hrvatsku je prvi par egzota uvezen 1997 godine.
Po karakteru su to vrlo drage, intelegentne, privržene i nenematljive mace. Vole udobnost, kuću i igru. Kad nekog prvi puta ugledaju, primaju ga s velikom rezervom, dok ne procijene dali mogu imati povjerena prema novoj osobi. Vremenom se sve više vežu na vlasnika.

Standard im je isti kao i kod perzijkskih mačaka, jedina je razlika u krznu.
KRZNO: vrlo gusto, samtasto i mekano, odstoji od tijela. Nešto je dulje nego u britanaca i ne smije biti prilegnuto. Dolaze u svim mogućim kombinacijama boja i uzoraka.


Image and video hosting by TinyPic

Post je objavljen 12.02.2008. u 20:54 sati.