Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/lanalossy

Marketing

Perzijska mačka

Evo nešto o perzijskoj mački jer ja imam perzijanku Lossy,pa ako nekog zanima evo:

Image and video hosting by TinyPic

Najpopularnija i najpoznatija vrsta je nesumljivo perzijska mačka. Uzgaja se gotovo u svim bojama i uzorcima. Poznato je, da je perzijska mačka uvezena u Evropu 1500 godine. Uvezao ju je talijanski znanstvenik Pietro della Valle u Italiju iz Perzije. Gotovo cijelo stoljeće kasnije Francuz Nicolas de Pereisc uvezao je nove primjerke iz Turske.U prvoj polovici 19 stoljeća neki primjerci uzgojeni u Italiji, potajno su izvezeni u Francusku i Englesku, gdje su iz križanja Turske angore i perzijske mačke dobiveni preci današnjih perzijskih mačaka. Uzgajivači su naročitu pažnju posvečivali kvaliteti krzna kao i raznolikosti boja i uzoraka.
Križanjem s turskom angora mačkom, poboljšana je kvaliteta krzna kod perzijske mačke. Tokom svih godina pa sve do današnjih dana, uzgajivači su mijenjali izgled te vrste mačaka. Kad bi pogledali perzijsku mačku 70-tih godina i današnju, vidjeli bi veliku razliku u obliku glave, nosa i građe tijela.
Uzgoj perzijske mačke sa izložbenom kvalitetom i danas nije lagan zadatak, te od uzgajivača zahtjeva popriličan trud i znanje. Perzijske mačke se tokom godina zbog svojih izrazitih kvaliteta-struktura građe tijela i kvaliteta krzna, te raznolikosti boja, koriste u poboljšanju nekih drugih vrsta mačaka.
Perzijska mačka je vrlo inteligentna, privržena, blage čudi i često puta djeluje zatvoreno i nezaineresirano , ali to je zbog toga što pažljivo proučava svoju okolinu, pa se tek onda prepusti maženju i druženju. Voli se maziti i igrati. Dobro se slaže sa drugim vrstama mačaka i psima.
Zbog njenog dugog i prekrasnog krzna, mački treba posvetiti dosta pažnje i njege. Treba je svakodnevno rasčešljavati, kako se dlaka ne bi spetljala u čvoriće.Preporuča se jednom u tri mjeseca mačku okupati sa šamponom za mačke. Oči perzijske mačke često suze i njih treba redovito čistiti i održavati higijenu kako na krznu lica ne bi ostali ružni tragovi.

Image and video hosting by TinyPic


Izvod iz standarda
Tijelo - srednje veliko do veliko, zbijeno, na niskim jakim nogama, širokih mišičavih prsa i ramena ravnih leđa, kratkog i snažnog vrata.
Glava - okrugla, masivna, dobro proporcionirana sa širokom lubanjom zaobljenog čela, punih obraza, otvorenog izraza.
Nos - kratak, širok sa jasnim stopom, širokih otvorenih nosnica. Stop je pregib na prelazu nosa u čelo, mora biti smješten između očiju, ne smije biti iznad gornjeg ruba kapka i ispod doljnjeg ruba kapka.
Brada - široka i snažna, snažno zubalo.
Uši - malene, zaobljenih špiceva, sa bogatim čupercima, razmaknute i nisko smještene na lubanju.
Oči - velike, okrugle, otvorene , dobro razmaknute, sjajne i izražajne.
Noge - kratke, debele, mišičave, snažne i okrugle šape, poželjni su čuperci između prstiju.
Rep - kratak u proporciji sa dužinom tijela, kitnjast na kraju lagano zaobljen.
Dlaka - duga sa gustom podlakom, fine svilene strukture, oko vrata ima bogati ovratnik.
Boja - nailazimo je u svim mogućim bojama, kombinacijama uzorka i kombinacijama sa bijelim. To su primjerice: bijela, crna, plava, čokoladna, lila, crvena, krem, sve moguće vrste kornjačevina, zadimljene, srebrne i zlatne. Od uzoraka imamo mramorasti,
tigrasti i točkasti. Od kombinacija sa bijelim imamo Van, Harlekin i bikolor.
Van je bijela mačka sa dva obojena dijela krzna na glavi te obojenim djelom zadka i repom. Tolerira se po koja obojena točka na šapama i tijelu. Harlekin smije imati obojenog od 1 do 1 tijela. Bikolor smije imati od 1 do 3 obojenog dijela krzna.
Također nalazimo mačke sa maskama tzv. "pointed"- njima su maska, uši, šape i rep tamnije boje od tijela .

Savjeti!!

Te su mačke jako duge dlake i uvijek ih se treba češljati.
Mogu imati najviše 7kg i ne daju se dirati po trbuhu.
To je jako prekrasna mačka
Moja se mačka voli družiti i igrati sa mojim psom
Ako je mačka kod vas od 2mj sa psom onda će ga voljeti
Ali ne i druge pse

VIŠE...
Glava:Okrugla,krupna i široka.
Oči:Velike,okrugle i široko postavljene.
Uši:Male,s okruglim vrhovima i postavljene nisko na glavi.
Tijelo:Krupno i nabijeno,jako mišićavo.
Dlaka:Dugačka i gusta,ali ne i vunasta
Rep:Pun i kratak,ali proporcionala tijelu

Image and video hosting by TinyPicPost je objavljen 12.02.2008. u 20:36 sati.