Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

NATO I Hrvatska: napravimo sve, da referenduma bude!

Slika lijevo: sa jednog referenduma u Francuskoj.

Prije tjedan dana, objavio sam poziv za osnivanje udruge BORNA - Blogerski odbor za referendum o NATO-u. Javio se određeni broj blogera i dobri su izgledi, da će ova udruga uskoro biti i osnovana. S druge strane, neke vanparlamentarne stranke, te niz udruga, također izražavaju svoju spremnost da sudjeluju u akciji da se o ovom važnom pitanju narod neposredno izjasni na referendumu.

U pozivu od prošlog tjedna citirao sam članak 86 Ustava RH, te odredbe Zakona o referendumu o narodnoj inicijativi. Dodajem danas, na znanje i ravnanje, prvi članak Ustava Republike Hrvatske:

Članak 1.

Republika Hrvatska jedinstvena je i nedjeljiva demokratska i socijalna država.

U Republici Hrvatskoj vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu kao zajednici slobodnih i ravnopravnih državljana.

Narod ostvaruje vlast izborom svojih predstavnika i neposrednim odlučivanjem.


Slika desno: plakat uz jedan referendum u Švicarskoj godine 1908. - prije točno stotinu godina! Glasovalo se o zabrani tada popularnosg opojnog pića apsinta. Poster možete nabaviti na www.absintheposters.com.

Neposredno odlučivanje. To je ono, što u ovom trenutku smatam potrebnim u tako važnom pitanju, kao što je pristupanju NATO-u. Svaki državljanin i državljanka Republike Hrvatske mora imati mogućnost, da kaže svoj glas za ili protiv.

Nova vlada intenzivirala je u posljednjih mjesec dana svoje napore u okviru "komunikacijske" (odnosno propagandne) "stretegije". Na stranicama Ministarstva vanskih poslova nalazim rfečenicu: Dijalog s javnošću o pitanjima članstva bitan je dio procesa ulaska Hrvatske u NATO. Međutim, nigdje nikakvog dijaloga nema, samo beskonačni monolog.

Pratim sve što vlastodršci javnosti (tj. narodu, iz kojeg vlast izvire i kojem vlast pripada!) pripovijedaju, i nikakve nove argumente ne vidim; sve iste, šuplje fraze. Bit ćemo sigurniji, ako uđemo u savez, jer će druge zemlje preuzeti obavezu da nas brane, ako nas netko (recimo, Kina ili Iran) napadne - ali također trebamo biti ponosni, jer ćemo mi preuzeti obavezu da branimo druge. Da li je "neto" rezultat stvarno veća sigurnost? Skeptičan sam.



Post je objavljen 12.02.2008. u 15:10 sati.