Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Isporučen prvi od četiri super broda iz afere "Brodosplit"

Slobodna Dalmacija u ponedjeljak je objavila vijest kako je Brodosplit isporučio super brod vrijedna bar 63 milijuna dolara za samo 51,5 milijuna dolara. Radi se o najmodernijem tankeru kakvog niti najpoznatija svjetska brodogradilišta do sad nisu napravila. Kakve sve to novotarije tanker ima, pročitajte u članku Slobodne dalmacije. Ovdje ćemo se zadržati na činjenici da je brod prodan za 11,5 milijuna dolara manje nego li će ga i jedno drugo brodogradilište u svijetu napraviti.

U čemu je trik? To je prvi od četiri broda za koje je Brodosplit sklopio ugovor s njemačkom kompanijom „Vessels“. To su oni brodovi oko kojih je izbila i afera Brodosplit, jer unatoč tako smiješnim cijenama od 51,5 milijuna dolara, od svakog broda 1,5 milijuna dolara otišlo je prema pobočnim pismima nazad kupcu i to prije nego li je postavljena i kobilica za prvi brod. Novci su završili na privatnom računu Drage Mačeka koji je te novce podigao i zatim im se gubi svaki trag. I sve bi to prošlo da se nije umješao austrijski interpol i inzistirao na istrazi pod sumnjom da se tu radi o pranju novca.

Prošlo je već skoro tri godine od sklapanja štetnih ugovora, a istraga se nije pomaknula s mrtve točke. U međuvremenu tadašnji ministar gospodarstva i predsjednik NO Brodosplita postao je ministrom obrane, a da ironije bude veća, upravo jučer kada je i porinut prvi od četiri super broda, Vukelić je po drugi put eskivirao svjedočenje u istrazi pod izgovorom da ima drugih poslovnih obaveza. Bez svake sumnje, u ovoj državi neki pojedinci su „jednakiji“ pred zakonom od drugih.

Post je objavljen 12.02.2008. u 09:37 sati.