Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dominikabm

Marketing

Molitva ....

Pošto je počela korizma malo ću progovoriti o molitvi. Naime ona je nazočna u svim kulturama i religijama, tako da se po njoj razlikuje religiozan čovjek od nereligioznog. Kod molitelja Bog nije prisutan njegovoj svijesti kao filozofska ili teološka ideja, nego kao živa stvarnost. Zboga toga molitva pretpostavlja vjeru u osobnog i prisutnog Boga. Molitva je paradoksalan susret s Bogom – istovremen osjećaj blizine (intimnosti) i udaljenosti.

U nekršćanskim religijama su dva oblika molitve:
1. obraćaju se božanstvu da bi se udobrostivilo ili zadobili milost
2. češći oblik – obraćaju se jedinom Bogu, Stvoritelju neba i zemlje.

No, i u tim religijama mogu se naći molitveni zapisi koji izriču uzvišene osjećaje ljubavi prema Bogu.

Istraživanja religijske psihologije o fenomenu molitve ističu da je molitva čin cjelovite osobe, a ne tek određene moći ili funkcije. Zašto? Piše ovako:
„Ova aktivnost zahtjeva, u izvjesnom smislu, ulazak u samoga sebe i odijeljenost od redovitih i svakodnevnih stvari te istovremeno potiče pokret i otvorenost prema Drugome, koji teži dijaloškom izričaju!“

Molitveni oblik koji teži prema dijalogu je tipičan je za kršćansku molitvu, ali i specifično je da je ona prvotno milosni (nadnaravni) dar, Bog ima inicijativu, kao takva (u užem smislu) nema analogiju sa drugim ljudskim izričajima.

Molitva je odnos Boga i čovjeka i ostvaruje se u povijesnim događajima, tj. u konkretnije rečeno, to je drama u kojoj su stvaranje, pad, utjelovljenje i otkupljenje njene etape. Utjelovljenjem pojavljuje se u svijetu Krist, Bogočovjek, čime se radikalno u povijesti mijenja pitanje odnosa između Boga i čovjeka. Novost kršćanske molitve je sama Kristova molitva koju on komunicira s ljudima . Krist nas čini svojim udovima, živi u nama po svom Duhu napose ukoliko našu molitvu čini svojom, te nas tako uvodi u otajstvo osobnog odnosa s Ocem. Kršćaninova molitva je molitva čovjeka koji je uzdignut u nadnaravni red i uveden u Božju obitelj: sin Očev u Kristu Isusu (Gal 4,5). Preobražen u Krista, kršćanin kontemplira Oca Kristovim pogledom, ljubi ga Kristovim srcem i zaziva ga Kristovom molitvom. Preko preobrazbe u Kristu svi vjernici imaju „u jednome Duhu pristup Ocu“ (Ef 2,18). Utjelovivši se Krist je postao Veliki svećenik i savršeni klanjatelj i molitelj Očev. On moli u Duhu Svetomu koji je duh sinovstva. Pridružujući nas k sebi (po vjeri i krštenju), on nas čini dionicima sinovskog razgovora s Ocem i zato smo „sinovi Božji“ (sinovi u Sinu; ne po naravi nego po milosti), i zato nam šalje svoga Duha. Na taj način mi možemo moliti, razgovarati s Ocem u njemu, vođeni poticajima njegova Duha. Stoga je i naš molitveni stav familijaran i jednostavan, poput djeteta pred svojim roditeljima, tatom i mamom.

U osnovi svakog izričaja molitelja stoji uvijek vjera, posredstvom koje spoznajemo sveukupnost Božjih inicijativa koje nam omogućuju da uđemo u osobni i familijarni odnos prema Bogu, što sačinjava samu bit molitve. Stoga se kršćanski molitelj često koristi biblijskim tekstovima koji otkrivaju otkrivaju otajstvo Boga. Sav sadržaj kršćanske molitve je hranjen od onoga što vjera objavljuje o Bogu i Kristu. Pokret Čežnje pak ima svoj temelj u nadi. Posredstvom nade, molitva postaje vapaj i zaziv koji je izraz potrebe i traganja za Bogom samim koji se daruje. Autetična kršćanska molitva je molitva duše koaj čezne za Bogom i voleći ga iščekuje da joj se on sam daruje. To je čin svojstven nadi. Obraća se Bogu jer vjeruje u njegovu ljubav i nada se u njegovo dobrohotno milosrđe. Bitni Dinamizam kršćanske molitve pak proizlazi iz ljubavi, koja nadahnjuje i animira sve stavove molitelja. Naša molitva vrijedi onoliko koliko vrijedi ljubav koja ju izriče

Vrijednost molitve je u najdubljem stavu duše koja ljubeći Boga usmjerena prema njemu sa unutarnijm pogledom ljubavi. Na taj način ljubav pobuđuje molitvu, izljeva se i cvijeta u molitvu, ostvaruje u nama stvarnu Božji intimnost. U kršćanskoj molitvi, klanjanje, pohvala, zahvalnost, kajanje, prošnja, proizlaze iz ljubavi, stavovi ljubavi i ljubav im je izvorište.

Ima materija za pisati o molitvi….. Dočepala se ja nekih stvari i rado bi podijelila s vama, a ima toga dosta pa ću malo morati podijeliti u dijelove. Za par dana ću opet napisati post, ali ovaj put o potrebi molitve. Ima tu zanimljivih stvari …. Nadam se da ćete štogod i vi zanimljvio ili novog naći.


Post je objavljen 09.02.2008. u 15:46 sati.