Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cryingplanet

Marketing

Vanzemaljci će nas napasti zbog Beatlesa?



LONDON - Znanstvenici upozoravaju da bi odašiljanje pjesama u svemirska bespuća moglo dovesti do napada vanzemaljaca na naš planet, piše engleski Daily Mail. Naime, znanstvenici strahuju da bi ljudske aktivnosti kojim otkrivamo svoju nazočnost u svemiru - za što je idealan primjer prošlotjedno NASA-ino odašiljanje jedne skladbe Beatlesa - mogle privući pozornost aliena manje prijateljski nastrojenih od ET-ja.

- Prije slanja čak i simboličkih poruka, trebamo otvoriti raspravu o potencijalnim rizicima - izjavio je za magazin New Scientist Dr. Douglas Vakoch iz instituta SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence), koji se bavi potragom za vanzemaljcima.

Nakon što je NASA prema Polarisu emitirala skladbu "Across the Universe", iz SETI-ja najavljuju da će iz svoje baze u kalifornijskom Mountain Viewu upriličiti još takvih 'dozivanja'. Naime, SETI se posljednjih 20 godina koristeći radio teleskope bavi traganjem za vanzemaljskim radio porukama. No, nakon toliko godina bezuspješne potrage neki istraživači ondje su odlučili da slušanje nije dovoljno. Umjesto osluškivanja, tvrde oni, trebali bi slati prijateljske signale prema zvijezdama.

- Velika SETI-jeva pogreška krije se u činjenici da oni očekuju da će ET uraditi sav posao - kaže dr. Richard Gott, astrofizičar sa Sveučilišta u Princetonu. Skupina znanstvenika pozvala je stoga SETI da počne s emitiranjem jednostavnog pulsirajućeg signala koji otkriva postojanje inteligentnog života na Zemlji. Drugi se zalažu za poruke koje su već odaslane na sondama Voyager i Pioneer.

No, neki znanstvenici, poput profesora Barrieja Jonesa tvrde da postoji "neslužbeni embargo" na upozoravanje potencijalno neprijateljski nastrojenih vrsta na naše postojanje. - Šanse su male, ali bi posljedica mogla biti katastrofalna - kraj života na Zemlji. Kada pogledate povijest kolonizacije na Zemlji, to je prilično strašno. Ako imaju tehnologiju da putuju među zvijezdama i dođu do nas, znači da su u tolikoj prednosti nad nama da nećemo moći ništa poduzeti kako bi se obranili - objašnjava profesor Jones.

Ipak, drugi astrofizičari s pravom tvrde da ljudska vrsta svoje postojanje oglašava još od prvih komercijalnih radio emitiranja 1920-ih. Do sada su ti signali proputovali skoro 90 svjetlosnih godina. - Ako nas slušaju, već odavno znaju da smo ovdje - kaže dr. Seth Shostak, fizičar iz SETI-ja. (Daily Mail, D. Arapović)



jutarnji.hr



WOW! Evoluirali su! Makli su se s pitanja "Jesmo li sami u svemiru?".
Ljudi stalno žive u prošlosti, dok "SF" iz sadašnjosti nazivaju budućnost...što je onda sadašnjost? bang rolleyes

OPEN YOUR EYES



Post je objavljen 08.02.2008. u 20:10 sati.