Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svid

Marketing

Maškare i crkva 2

Danas su članovi Foruma mladih SDP-a i odbor mladih ARS-a Primorsko – goranske županije, održali konferenciju za novinare na kojoj su se osvrnuli na kritike o Riječkom karnevalu. Posebno su se osvrnuli na pismo 28 krščanskih udruga koje e jučer objavio Novi List.
Davor Maričević, član tajništva Foruma mladih je upitao udruge, ako ih je situacija na karnevalu toliko uvrijedila, zašto također nisu reagirali na povike Ubij Srbina, koji su se mogli čuti prije koncerta jednog poznatog domaćeg izvođača ispred Dvorane Mladosti?
Isto je zapitao udruge zašto nisu reagirale kada je dio navijača vrijeđao golmana NK Rijeke Dragana Žilića po nacionalnoj osnovi?
Ivo Jelušić, predsjednik odbora mladih ARS-a Primorsko – goranske županije je rekao da sudjeluje na karnevalu od 1985. godine te da su se uvijek ljudi maškarali u fratre. Dodao je da su maškare izraz društvene kritike, te ne razumije zašto su se udruge našle uvrijeđene, budući da se kritizirani političari nisu našli uvrijeđenima. Naglasio je da osim talijanski fašista nitko nikada nije zabranjivao maškare, čak i u srednjem vijeku.
Rekao je da je zabrinjavajuće to što netko nekome želi zabraniti iznošenje misli.
Na kraju je sarkastično predložio udrugama neka pošalju spisak svega što im smeta na karnevalu, te bi od njihovih članova onda napravili cenzorski odbor.
Osim toga čudi se zašto se udruge nisu pobunile zbog gradnje apartmana koji nagrđuju Opatijsku obala, a dio vlasništva tih apartmana ima Mariborska nadbiskupija.
Inače pismo 28 udruga nije bila prva kritika od strane crkvenih institucija. Naime, prve kritike ovogodišnjem karnevalu je uputila Katolička crkva preko fra Stanka Dodiga koji je prosvjedovao u ime Prvostolnog dekanata.


Post je objavljen 08.02.2008. u 12:26 sati.