Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/endimion17

Marketing

Shuttle Atlantis na nebu...

... skupa s Međunarodnom svemirskom postajom (ISS), kao i onim vojnim satelitom koji će nam pasti na glavu. zubo


Napokon su lansirali taj nesretni Atlantis. sretan
Diljem države vrijeme je izrazito povoljno, puše sjeverni vjetar i relativna vlažnost zraka je niska, pa je nebo čisto, plavo i vedro. Dobrodošla promjena za razliku od dosadašnjih vlažnih i tmurnih dana.
Stoga imamo odličnu priliku pogledati kako Space Shuttle klizi nebom skupa sa Međunarodnom svemirskom postajom.

Shuttle je lansiran jučer, 7. veljače i zbog toga imamo jedan ili dva dana fore gledati kako se približava postaji, dok se na kraju s njom ne spoji. Danas i možda sutra. Vidjet ćemo hoćemo li moći promatrati i odvajanje.

U tablicama se nalaze izračuni prolaska. Imate magnitudu, azimut, kutnu visinu i vrijeme prolaska (početak, maksimum i kraj). Ako nemate pojma što to znači, onda ste zaboravili zemljopis osnovne škole pa provjerite na Wikipediji, meni se ne da po valjda peti put pisati.

UPDATE: dok je shuttle jako blizu ili spojen sa stanicom, pratite samo tablicu za postaju

Kao i uvijek, imajte na umu malene greške od ±1 min i nekoliko stupnjeva visine, ovisno o tome gdje se u državi nalazite.
I naravno, podsjećam da će nakon ovoga opet biti navala dječurlije i strašljivijih odraslih koji će po forumima govoriti da su "vidjeli aliene". :DŠto se tiče američkog vojnog satelita o kojem smo ovih dana imali prilike svašta slušati, on je definitivno u kvaru i pada. Deorbitirat će na nekih 100 km visine i rasuti se u komade od kojih svi neće stići sagorjeti. Vrlo je mala vjerojatnost da vam padne na kuću, pa možete uložiti i po koju okladu.
Satelit možete vidjeti na nebu... još kratko vrijeme. mouthwashPost je objavljen 08.02.2008. u 12:00 sati.