Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/film

Marketing

I Muvrini

Imam s vremena na vrijeme običaj da pomalo zastranim od sebi zadane forme, no uvijek je to da sa vama nešto podijelim. Tako ovaj put to nije film već je život, ili kako kako bi se bolje izrazio o filmu u kojem život piše sinopsis,
ili možda ima više sa životom koji nije film. Naime ovih dana pokušavam odgovoriti ... sebi kako nekoga i koliko nekoga treba poznavati da bi mu se moglo vjerovati, voljeti. Naravno da je pitanje uvezano sa pitanjem koliko si slobodan, opušten, otvoren. Sve se to naravno u toj božanskoj komediji... životu svodi na ono što osjećaš i koliko si spreman to izraziti i naravno ne bojati se i primiti od nekoga nešto što ti se pruža... bilo to prijateljstvo, ljubav, suosjećanje, duboko razumijevanje, smijeh, radost.
Iako ovo može nekima zazvučati glupo, svejedno ću parafrazirati jednog eto tamo Descartesa, ja osjećam i ponosim se na to, pa stoga te osjećaje, koje po meni ne samo na filmu ponajbolje opisuje glazba, i to tamo na marginama tih dvaju svjetova, tamo gdje se neminovno susreću zapad i istok, jug i sjever nastaju posebne stvari, želim podijeliti sa vama.
Meni nekako to utjelovljuje glazba grupe I Muvrini, koje ne mogu nazvati nekim svojim otkrićem jer ih slušam dulje vrijeme, ali svakako su sredstvo koje koristim kada želim o nečemu dobro promisliti.
Dakle kada se to prevede ili pojednostavi u gole fakte, pogotovo onima koji ne vjeruju u osjećaje, već im se to mora poput nevjernih Toma nekako utjeloviti, mjesto rođenja ili bivstvovanja tog benda, grupe bi bio otok Korzika, koji osim što je svijetu iznjedrio poznate ljude, u amanet je dao i jedan poseban jezik, spoj meni dva prelijepa romanska jezika, francuskog i talijanskog. Upravo na susretu istoka i zapada u tom ljubavnom vrtloženju tih dvaju jezika, folkora i kultura Mediterana iznjedrila je i grupa Muvrini.
Meni su nešto posebno i zato na ovaj način želim podijeliti ih sa vama.
Ova pjesma se zove "Amareni"

... no kad odslušate ovu pjesmu ova slijedeća pjesma će vas podsijetiti koliko dobro Sting osluškuje bilo world musica pa ih je i on prepoznao i ostvario suradnju sa njima na pjesmi.

ono što ja slušam sa njihova prvog albuma nisam našao na You Tubeu, prvenstveno mislim na njihove čuvene polifonije koje će mnoge moje prijatelje ljubitelje klapa i klapskog pjevanja podsjetiti na zvuke Dalmacije i našeg klapskog pjevanja... ipak je to sve to Mediteran.:)


Post je objavljen 12.02.2008. u 09:01 sati.