Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bilonekad

Marketing

Ususret Valentinovu

Photobucket

Prema legendi, Valentin je bio svećenik koji je živio u 3. stoljeću u Rimskom carstvu. Tada je na vlasti bio car Klaudije I, koji je zaključio da su neoženjeni muškarci puno bolji vojnici od onih koji imaju supruge i djecu. Stoga je car zabranio da se mladi muškarci žene.
Ovu su odluku poštivali svi svećenici ali Valentin se nije s time slagao te je potajno nastavio vršiti tajne obrede vjenčanja za mlade ljude. Kada je car otkrio što je Valentin učinio, naredio je da ga se pogubi. Valentin je pogubljen na dan 14. veljače. Nedugo nakon njegove smrti proglašen je svecem, a papa Gelasius je godine 496. proglasio 14. veljače danom Sv. Valentina, zaštitnika zaljubljenih.

Druga legenda kaže da jeValentin bio taj koji je poslao prvu Valentinsku poruku. Naime, ona kaže da se Valentin u vrijeme kada je bio u zatvoru zaljubio u mladu djevojku koja ga je posjećivala a koja je možda bila kćer jednog od tamničara. Valentin je navodno prije svoje smrti ovoj djevojci napisao pismo koje je potpisao "od tvoga Valentina" što je izraz koji se danas često upisuje na Valentinske čestitke.

Photobucket

VALENTINOVO se dakle slavi 14.veljače u znak sjećanja na Sv. Valentina - zaštitnika zaljubljenih, no pažnju i ljubav za svoje voljene treba pokazivati svakodnevno. Ponekad je dovoljan tek pogled, stisak ruke ili prava riječ da prenesemo svoje osjećaje.
Na žalost, zbog užurbane svakodnevnice i brojnih obaveza često zaboravljamo pokloniti pažnju voljenoj osobi bez koje život ne bi bio tako lijep. Valentinovo nas podsjeća na to… Stoga taj dan mnogi obilježavaju nježnim porukama, cvijećem, poklonima i romantičnim izlascima u dvoje……...

Međutim, važna je poruka koju želimo izreći poklonom. Stoga, kada je ljubav u pitanju svatko neka posluša sebe i svoje srce, ono će najbolje znati kako doprijeti do srca osobe koju voli…..i što god odlučili razveselite ljude koje volite a tako ćete razveseliti i sebe.
Post je objavljen 08.02.2008. u 08:34 sati.