Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Maršal Tito i njegov trg

Jedna grupa žena pokrenula je (ponovo) inicijativu, da se Trgu maršala Tita u Zagrebu vrati njegovo originalno ime: Kazališni trgu. Za subotu, najavili su neku vrstu hapeninga za promociju svoje ideje.

Ja ću pak, ako mi prođe dosadna prehlada (ne kišem više mnogo, ali me boli glava...), biti u subotu od 10 do 14 sati na štandu koji će stranka Zelena lista, pridružena članice Europske zelene stranke, imati na Cvjetnom trgu. Opet ćemo prikupljati potpise za Sisačku deklaraciju o klimatskim promjenama, te dijeliti materijale podrške akciji Zelene akcije i Prava na grad za zaštitu bloka Cvjetni trg - Varšavska - Gundulićeva - Ilica. Dvije stvari, koje smatramo mnogo važnijim.


Slika desno: Josip Broz Tito i Richard Nixon, 1971. Uzeto sa: www.24sata.info

No, kako se inače izjašnjavam kao ljevičar (iako su mi kao zelenom i kao pacifistu boljševici daleki), izazivali su me na izjašnjavanje na forumu dubrava.tk (Dubrava je moj kvart!). Ja o Titu razmišljam prvenstveno kao povjesničar, a pri tome se vodim načelom: povijesti se ne sudi, valja ju razumjeti. Ima razloga i za i protiv da on ima svoj trg u Zagrebu, a većina ljudi u Hrvatskoj i danas ga promatra više kao pozitivni lik, bez obzira na poznata zla djela koja su uz njegovo ime vezana.

E sad, jedan me dubrovački forumaš prozvao sarkastičnnim riječima:

Dragi drugovi i drugarice, dragi dosljedni ljevičari.

Pošto je općepoznata činjenica da su vama svi zločini jednaki bez obzira ko ih je počinio ( ...Hrvati, Srbi, ustaše, partizani, jupiterovci, marsovci) predlažem vam da vi ko nasvjesniji i najmoralniji dio ovog društva pokrenete inicijativu d se ukloni natpis " Trg maršala Tita" zašto. Zato jer je čovjek ratni zločnac po svim kriterijima. Nije poštivao Ženevsku konvenciju, poubijao je ratne zarobljenike, poubijao je civile,tj.jedinice kojima je on bio zapovjednik, nije kaznio počinitelje zločina, osim toga proganjao je političke protivnike, ubijao ih, zatvarao, bio je diktator bez premca, zabranio je političke stranke, nije dopušto slobodne izbore, vladao je i živio ko maharadža, dakle sve ono što je vama odvratno, vama vrlim europejcima.

Dragi ljevičari i europejci vi ste naša posljednja šansa, dignite svoj glas, ne dovolite da jedan od najljepših trgova u Zagrebu nosi ime prononsiranog ratnog zločinca.Dokažite da niste kao zadrti desničari koji nepriznaju svoje zločine. Pokažite im da ste savjest društva.

To je zapravo izliv žuči, ali kad otklonimo emocije na stranu, pada mi na pamet: zapravo, i nije besmisleno! Vrijedi o tome porazmisliti. Ne stoje svi navodi (recimo, kao gerilski borac nije bio obavezan poštovati ženevske konvencije - nisu ih poštovali ni njegovi protivnici; a usprkos stilu života, nije zgrnuo nikakvo osobno bogatstvo), ali drug stoje.

Hm, htio sam staviti jedan smajlić ovdje, ali nekako mi nijedan ne odgovara... no

Post je objavljen 07.02.2008. u 22:30 sati.