Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/maniac

Marketing

Alisa iz zemlje Čuda

Alisa

David Lynch u Novom Sadu

Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us

Sve ljubitelje lika i dela Davida Lyncha i one kojima je realnost samo izgovor za snove, ovih je dana mogla privući pažnju jedna "prikaza" - nesvakidašnji prizor u Zmaj Jovinoj u Novom Sadu
- zeka koji svira harmoniku. Nekolicina ljudi koji su ga videli iskomentarisali su mi koliko taj prizor liči na neku scenu iz Lynch-ovih filmova.

Kao što vidite na slici, zeka pažnju privlači s svojevrsnom maskom - zečijom glavom s velikim crvenim nosem, koju skida tek kad završi svoj nastup.

Vaša Alisa je ovoga puta samo poetički istražila ovu reminescenciju na neke Lynch-ove filmove i njemu svojstvenu poetiku. Otkrila sam, izmedju ostalog, da novi David Lynch-ov dokumentarni film "Lynch" iz 2007. godine, prikazuje u jednom momentu Davida Lynch-a u odelu zeca kako sedi za svojim radnim stolom. Šta to simboliše zec, i zašto ga i sam Lynch koristi u svom delu? Film "Lynch" je zapravo dokumentarni autoportret proslavljenog i harizmatičnog reditelja, koji obiluje očekivanim neobičnim i uvrnutim simbolima, slikama nadrealnog, kreativnim ludilom.

Uznemirujući na trenutke, ovaj film daje više odgovora na pitanja o Lynch-ovim filmovima, poetici i stvaralaštvu, nego bilo koje tumačenje do sada objavljeno. Doduše, na isti način na koji ta pitanja njegovi filmovi stalno postavljaju - na isti način i ovaj film odgovara na njih. Lynch-ov film o Lynch-u, dakle, izaziva isto osećanje koje je Alisa u zemlji čuda imala padajći dublje i dublje u zečiju rupu: postaje sve čudnije, ludje, nadrealnije, iako ne možemo da objasnimo ni kako ni zašto.

Na isti način nas ovaj neobičan prizor zeca s harmonikom, u momentu kada ga ugledamo, baci u svet snova, nadrealnog, onostranog, izaziva neku fasciniranost i radoznalost da zavirimo iza pojava, stvari i bića u onome što nazivamo realnost. U prvoj sekundi ni ne deluje da je to čovek. Svi se pitaju zašto ovaj čovek nosi masku? Podseća nas i na dečiju igračku, i na neko čudovište – čoveka sa zečijom glavom, pripadnika neke vojne formacije i na neku fetiš-igračku...Svako ima neki mogući odgovor...Ali zašto masku zeca? Šta god da smo pomislili, deluje zastrašujuće i čudno, i ne uklapa se u mirnu realnost običnog života koja nas okružuje.

Ipak, preporučujemo Vam da film "Lynch" pogledate jer za sve ljubitelje ovog velikog umetnika biće to pravi biser u kolekciji. A možda ćete saznati nešto o zeki.

I dok vi udeljujete ovom čudaku po koju kintu, vaša Alisa će proveriti ko stoji iza zeke na harmonici i da li se radi o svojevrsnom "tribjutu" poznatom reditelju. Ako se ponovo ne javim, možda sam upala u zečiju rupu! Samo da nije neki politički marketnig!?! Verski simbolizam? Haški begunac!?! Da tip nije perverzni fetišista?...

Nešto kasnije, snimila sam vam nešto sa zekinog repertoara. Ta pesma bila bi zekina poruka vama, a ovoga puta neću vam otkriti šta mi je zeka odgovorio kad sam ga pitala zašto nosi masku!
Pa poslušajte šta je zeka svirao u popodnevnim časovima:



….

Photo by: myspace.com/alekatesandrainamoment

Post je objavljen 07.02.2008. u 13:52 sati.