Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/visionthing

Marketing

#225 - Domovinski most



Come sail your ships around me
And burn your bridges down
We make a little history, baby
Every time you come around

Come loose your dogs upon me
And let your hair hang down
You are a little mystery to me
Every time you come around

By Nick Cave


Canon EOS 40 D
EFS 17-85mm 1:4-5.6 Ultrasonic

Exposure: 15.0 sec @ f/ 4.0
ISO Speed rating: ISO 100
Focal length: 17 mm



Ukoliko ste uspjeli pronači „Bandićev“ domovinski most, zamijetili ste da je osvijetljen i svjetlosnim diodama koje mijenjaju boju svijetla, dajući dojam da svjetlo putuje u valovima po mostu.
Prije nego napadnete „šerifa“ zbog rastrošnosti, skrenutu ću vam pažnju da, koliko su god nepotrebne iz perspektive automobila koji prolazi mostom, te fore sa bojama stvarno impresivno izgledaju ukoliko most promatrate sa strane, a i same LED diode (diode koje emitiraju svijetlo), stvarno troše zanemarivo malu količinu el. Energije.
Sada kada ste shvatili da diode neprestano mijenjaju boje svijetla, sigurno vam je palo napamet pitati se zašto je na mojoj fotografiji odraz toga svijetla ljubičast.
Ok, nemojte me uzeti strogo za riječ, nisam studirao fiziku, poznajem tek osnove optike i digitalne elektronike, još iz srednje škole. Ali recimo ovako.



Otvor zatvarača na fotoaparatu, koliko možete vidjeti iz gornji vrijednosti iznosio je 15 sekundi, što je vrijeme koliko je CMOS čip aparata na sebe bilježio svijetlo.
Inače kada spojite sve boje svijetla u finalu dobiti ćete BIJELU „boju“. No kod LED dioda radi se o takozvanom hladnom svjetlu i zbroj crvenog, žutog i plavog svjetla na kraju će završiti na početku vidljivog djela skale elektromagnetskog spektra, odnosno na ljubičastoj boji.

Poigrate li se u Photoshopovom RAW konverteru sa balansom bijele boje i sa originalnog snimka stavite recimo postavke na „oblačno“ ljubičasta će se pretvoriti u boju na suprotnoj strani spektra, odnosno u crvenu. Ili da vam objasnim na način na koji ce još manje ljudi shvatiti o čemu pričam, toplina boje će sa originalnih 3400, preći na 6500 kelvina.

Da znam , nevažno, ali eto zato je boja bočne rasvjete mosta ljubičasta ( i da meni je to cool) a ne raznobojna kako bi vaše oko (zapravo mozak) to registrirali u stvarnom vremenu ;)


Post je objavljen 07.02.2008. u 05:08 sati.