Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/euklid

Marketing

Simca

Zar vi stvarno mislite da su nacionalni ispiti neki događaj? Ili državna matura? Posjet Stipe Mesića ili Glavaššeksa vašoj školi? Ili sastavak „Kako sam proveo ljetne praznike i zašto?“

Pshaw. Ako stvarno tako mislite, nemate pojma, a vaši učitelji su obični pješaci. Možda oni i jesu, ali moja učiteljica...

Ovako je bilo. Malo smo još bili mamurni jer su nam roditelji večer prije dozvolili da gledamo humorističku emisiju s Mijom Aleksićem. Ili je možda bio Čkalja? Sad se više ne sjećam. Što pamtim, je taj ponedjeljak kad sam rutinerski došao u školu i smjestio se u svoju klupu u našu baraku. Vidite, život piše romane: ja sam stvarno išao u prva 4 razreda u neki izdvojeni objekt koji je ličio na baraku i zvao se baraka i stvarno se sjećam da smo na velikim odmorima pred barakom bili posluživani čajem i čajnom paštetom na crnom kruhu; enivej, ja se zbilja sjećam kad je drugarica Š. došla i rekla: djeco, pođimo tiho na dvorište, danas ćemo se fotografirati. Mi se nismo mnogo snebivali jer smo u fotografiranju bili dosta iskusni. Ono, razred s Titom, razred sa štafetom, razred u Novoj valjaonici, razred ususret osmom martu i sve to. Mislili smo, bit će obilježavanje rođendana nekog heroja ili barem pozdrav prvoj ženi u svemiru. A ni sanjati nismo mogli da je naša drugarica učiteljica postala selebriti i poželjela to ovjekovječiti odmah.
Drugarici suprug kupio Simcu. Drugarici ne silazi smješak s usana; evo je gdje ulazi u Simcu, iznutra, sa spuštenog prozora, daje upute kako da se rasporedimo; prvi motorizirani dan na poslu ima se zabilježiti i gotovo.

Photobucket

Eto vam družbe Pere Kvržice pred Simcom. Pa si je malo proučite. I ne sudite nam strogo. Nama je drugarica Š. bila kao Valentina Terješkova iz našeg sokaka. Svjetska! Nije onda bilo TV u koloru, automobile su vozili samo drugovi iz komiteta, a naši bicikli, ako smo ih uopće imali, imali su samo jednu brzinu. A vidi sad našu drugaricu učiteljicu! Mi smo bili malčice zbunjeni, ali puno ponosni na našu učiteljicu. Pogledajte sliku.
Možda bi danas netko našu drugaricu Š. optužio za mobing, nepedagogiju, neskromnost i tajkunstvo. Ah. Pogledajte ponovo. Zar ne vidite kako smo svi mi pred tom barakom i Simcom sretni?

Post je objavljen 06.02.2008. u 00:36 sati.