Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mojgolmanskizivot

Marketing

Povjest Stipe Pletikose

Stipe Pletikosa, (Split, 8. siječnja 1979.), hrvatski nogometni vratar

Stipe Pletikosa vratar je hrvatske nogometne reprezentacije, za koju je debitirao 10. veljače 1999. u Splitu. Od tad je bio prvi vratar, sakupio preko 60 nastupa, od toga 30 za redom. U međuvremenu, oko EURA 2004. izgubio je mjesto prvog vratara, zbog teške ozlijede koja mu je kasnije zadala mnoštvo problema i u Ukrajini.

Pletikosa je karijeru započeo u Hajduku iz Splita, gdje ga je prvi u postavu stavio trener Ivan Buljan, dok je kod Ivana Katalinića 1998. postao prvi vratar kluba, maknuvši s tog mjesta Tončija Gabrića. Otad se iskazao sjajnim refleksima, savršenom koordinacijom, ali i netipičnom građom koja mu je navodno odgodila transfer u, najdražu mu, englesku Premiership ligu. Zbog sjajnih obrana navijači Hajduka nadjenuli su mu nadimak hobotnica. Godine 2002. prema Večernjem listu, proglašen je najboljim igračem Hrvatske. Od 1972. do danas samo je još Zoran Simović kao vratar dobio tu nagradu.

2003. zajedno sa klupskim kolegom Darijom Srnom otišao je u Ukrajinu u Šahtar Donjeck. Tamo se za razliku od Srne nije najbolje snašao, te 2005. otišao na posudbu u matični klub što mu je donijelo nastup na svjetskoj smotri 2006. gdje je branio kao prvi vratar reprezentacije i iskazao se sjajnim obranama, te, unatoč neuspjehu reprezentacije bio njen najbolji igrač na turniru.

Po povratku u Šahtar opet je imao problema. Trener je u njemu vidio tek zamjenu za prvog golmana Laštuvku, što Pleti nije odgovaralo. Iako je imao dovoljno ponuda drugih klubova, njegova je odšteta od 3 milijuna eura, svima bila previsoka. Špekuliralo se o posudbama u belgijski Standard i povratak u Hajduk, no, to se nije ostvarilo. Također je dobio ponudu iz zagrebačkog Dinama koji je htio otkupiti njegov ugovor, ali je Pletikosa to odbio zbog svoje privrženosti najvećem rivalu Dinama.

Kada je sve bilo spremno za posudbu u engleski Fulham nije, pak, mogao dobiti radnu dozvolu. Razlog je bio taj što je zbog ozljede prije EURO-a 2004. izgubio mjesto prvog vratara reprezentacije, te, kao igrač izvan Europske unije morao imati barem 75% nastupa u reprezentaciji zadnje 2 sezone. Pošto nije toliko nastupao nije mu se ostvarila želja za igranjem u Premiershipu. Trener Lucescu napokon ga je ubacio u momčad protiv Valencije u Ligi prvaka, čime je Pletikosa prvi put branio u tom natjecanju. I usprkos porazu 0:2 bio je više no solidan. No, ni kasnije nije došao do mjesta prvog vratara pa je početkom ožujka 2007. za 3,6 milijuna eura prešao u moskovski Spartak, s kojim ga ugovor veže do posljednjeg dana 2009. godine.

Tamo je krenuo i završio kao prvi vratar kluba, postavši na kraju sezone najbolji vratar i stranac u ligi, te sveukupno, četvrti najkvalitetniji igrač prvenstva.


Vanjske poveznice [uredi]


Post je objavljen 05.02.2008. u 20:39 sati.