Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/astrosailor22

Marketing

Kineska Nova Godina, javljanje uživo, 1. dio

Pola noći, početak zadnjeg dana u kineskoj godini. Vatromet počinje! I gozba... za bogove i ljude. Dok nekom ne smrkne, drugom ne svane, kao i obično...

ny6

Prošle godine sam bio ovdje, ali sam tek stigao i nisam pratio događaje, osim kao slučajni sudionik, nego se snalazio što/kako/zašto, kako to već biva kada stignete na drugu planetu. Sad mogu malo studioznije pristupiti toj njihovoj Novoj Godini, i pokušati razumjeti što i zašto se događa. Za one koje zanima, pokušat ću biti informativan. Ići ću s objašnjenjima onako kako budem suočen s događajima, pa će zato ovaj post biti nadopunjavan i nadovezivan idućih desetak dana, i u tom smislu biti "prijenos uživo".

Naravno, o Kineskoj Novoj Godini i simbolikama u tome ljudi pišu knjige i studije, ja ću to onako s prizemne razine, što jedan prosječni Dugonosi (tako nas opisuju, posprdno, zlobno otprilike koliko i kad mi njih opisujemo sa "kosooki", ne treba to uzimati previše osobno).

06.02.2008 iliti 30.12. 96 u kineskom lunarnom kalendaru, "New Year Eve". "96" jer godine broje od pada Carstva , dakle od 1911. Odlazi godina Vepra, dolazi godina Štakora.
Vatromet i petarde u pola noći (deru ga majstorski, zvuči ko topovi na momente), objašnjava moja draga kosooka, su znak da je porodica obavila molitvu za početak zadnjeg dana, koja je posvećena glavnom božanstvu u njihovom panteonu, Tian Gongu. Tian(1) je 'nebo', dakle, Big Boss. Kako mi ona objašnjava, "ko na onoj slici di sjede za stolom i ima Glavni, tako i ovdje". Khmm, volim ta naturščik objašnjenja i činjenicu koliko se razumijemo medjureligijski. Nit ja kužim koji su im to bogovi, u koji panteon spadaju, nit ona koji su nama ono "bogovi ", kako vidimo. A nije da i oni kuže koji su im to bogovi, ona veli 'budistički' a ja 'valjda daoistički, u budizmu nema bogova!', a njoj to sve isto, ko i većini ovdje. Kako se i vidi iz jednog kućnog oltara ovdje, Buda i neki drugi su poprilično ravnopravni:
ny2

Onda se ja sjetim 'pa možda konfucijanistički?' Samo, ni Konfucijanizam baš nije religija, koliko se sjećam? Hmmm, da, moram malo proučiti materiju, k vragu, čovjek misli da je pamet svijeta popapao, diplome dobio, a onda dodje i vidi di se većina stanovnika svijeta moli nečem i pojma nema čemu. Kultura, fakat, s umlautima!

Nastavak slijedi sutra, evo već je dva ujutro-ali ovdje je to norma... Usput, prvi znak da je Nova blizu je ispražnjen grad, na faksu isto nigdje nikog, pustoš! Deset dana oko nove godine nema mrdaš, svi su u posjeti rodbini, sve opusti. Otprilike kao naš Božić je zapravo ideja vodilja, porodično okupljanje. Sretnu se i pred oltarom Predaka se pomole za uspješnu iduću godinu.
ny5

Onda navečer zajednička večera. Tradicionalna, stvarno ko Božić, broj i vrsta jela propisana, najjednostavnija jela, nikakvi jastozi:
ny10

Još jedan običaj: svi se idu šišati prije Nove Godine. Frizeri zaradjuju. Običaj je ući u Novu s novom frizurom.

Vatromet, Zvrkica je pitala: bit će, veliki, noćas. To im je tradicionalnije nego kod nas, a ideja je otjerati zle duhove. Zato bacaju petarde vedrima i kad otvaraju novi dućan ili novi posao započinju.
Nastavak slijedi.

Post je objavljen 05.02.2008. u 18:12 sati.