Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/auzmish

Marketing

Balkanski Le Carre, grčko vjenčanje i baskijski Malakas

Kako to već ide...
Došao sam u posjet supruzi u neku tamo Bosnu, u neko tamo Orašje. Mislio sam ostati par tjedana, spremati posljednji ispit na faksu.
I, kako to već dakle ide s masonskim i sličnim pristupima, prišao mi je oniži Grk, mješavina Alexisa Zorbasa i Georga Michaela i, nakon par izmijenjenih rečenica, pitao me, bih li radio za OSCE.
Nekome, tko je bez prebijene pare, tko voli jezike, zanima ga regionalna politika a kratice poput "OSCE" mutno smatra svemogućom sredinom između "Gorenja" i "UN-a", takva ponuda zvuči kao rješenje svih dilema...
Tako sam dakle ušao.

Dvije i pol godine radio sam u odjelu za ljudska prava - luda se početnička sreća nastavila, uz samostalnu titulu, bez ikakve prethodne kvalifikacije pušten sam osmišljati i provoditi javnu kampanju o povratu imovine izbjeglicama i prognanicima; mijaukao sam u mikrofone, pred kamerama pazio na odlučno-nearogantan bodilengviđ, kreirao letke i plakate, učio u hodu.
Onda sam u drugom odjelu usmjeren na uže područje, na lokalne samouprave - na vlast, gradonačelnike, općinska vijeća, NVO-e.
No, kako je vrijeme prolazilo, fensi iskaznica, motorola, Pajero, pa i mitu bliska plaća nisu bili su sve nedovoljniji da nastavim vjerovati - političarima, šefovima, misiji. Smislu. Sebi.
Nakon pet godina, zato sam, dakle, "izišao".
/Usput - cijelo to vrijeme, nisam vidio mikro-kameru. Diktafon. Bitno povjerljiv dokument u nekom općinskom uredu. Toliko onda o špijunaži a la Le Carre ... ;-) /

Sindrom OSCE-a dugo me puštao, i vrlo polako - "year in, year out", čini mi se... I dalje najdublje vjerujem u ispravnost, moralnost i javnu korist rada s ratnim protjeranima u ostvarivanju njihovih osnovnih prava - ovo unatoč svim greškama i nedostatnostima. Vjerujem u te dvije i pol godine svog života i u tadašnju svrsishodnost međunarodnog prisustva u BiH, uglavnom. Za moje drugo poluvrijeme u firmi -zapravo, ...ne znam....

"S kim si, takav si" - mimo frazologije - da, samim dijalogom Misija je davala legitimitet i mračnim mufljuzima krvavih ruku i mozgova, usred genocidom okupiranih teritorija. Misija nije mogla - niti je hajala - stvoriti kontrast ka onim rijetkim sugovornicima u BiH, čiji je legitimitet, moralnost i ljudskost bila i radi vlastite vjerodostojnosti dužna naglasiti (oni ostaju rijetkost, upravo velim!)
Paralelno s reduciranjem broja "stranaca" u organizaciji, krenula je negativna selekcija - "lokalni" kolege deblje kože periodično bi kameleonirali iz Ljudskih prava u Demokratizaciju, iz Izbora u Edukaciju.
Svjesno ili ne, Misija je već podebelo igrala na balkansku muziku - Srbima uvijek dati novu šansu i blagu većinu (jer su dokazani lobisti i uporni mudonje); Muslimane politički korektno trpiti (jer su bezglavi i ionako nemaju kud), Hrvate podozrivo držati na margini i, uglavnom, paušalno satanizirati - izvisili u pokušaju, izgubljeni u prijevodu ... (O tome ne bih dalje ovdje.)
Dakle, zato sam i tako nakon pet godina izišao iz Misije. Sa zahvalnicom u ruci i suznim očima, priznam. Ali definitivno - izišao.

Sad, s pet godina odmaka od OSCE-a, propitujem unatrag... Što mi je ostalo?
Ostavljam si par plaketa i spokoj nad prvim "poluvremenom". Dječačko oduševljenje ćudljivom mazgom, "Pajerom". Argumentiranu (!) spoznaju o fluidnosti politike, moći, lobiranja i prostitucije.
I ostaje mi, uz Dobojliju Damira i Tuzlanku Sanju, par prijatelja razasutih po svijetu - e, to je najbitnije...! To mi zbilja ostaje!

Alexis Michael, Grk iz uvoda - trodnevno vjenčanje na unajmljenom egejskom otočiću i progodni praznični mailovi...
Sarah, moja tihonedosanjana Amerikanka ružnih koljena i tužne duše lijepe intelektualke, usamljene u gomili...
Brian, irsko spadalo djetinje privrženosti...
Helmuth, ocvali bečko-skandinavski pokretač izvorne seksualne revolucije (i par sitnijih mirovnjačko-sigurnosnih debakla diljem svijeta)... /U njega i svoju vlastitu mater zaljubih neutješno.../
I moj David.
Prvi zbiljski šef; generacija, lumen, autoritet, poliglot baskijsko-galski. Prijatelj.
Lik koji zna nazvati baš kad šakom krenem na ogledalo; s kojim doplešeš do jutra na grčkoj plaži, s kojim se sretneš dvaput godišnje i u dva sata paralelnog, dvosmjernog monologa napuniš dušu i namjestiš kompas na dugo unaprijed...

Radujem se večeri s njim u Tuzli u srijedu.
Dok će neke novine opet grintati o stranjskim sveznadarima u blic-posjeti Sarajevu i Banja Luci (uskoro i Zagrebu); dok će on štektati na svom hispanoengleskom u neku kameru, ja eto promišljam sebe, vrijeme i večeru...
Shvatit ćemo se i ovaj put, vjerujem...

P.S.
Što mi je kupio? dead DVD.
"Maria de Buenos Aires"...
- No Te he podido traer la puta Portenya en vivo, cabron, hahaha!! Oye, nos vemos manyana, no?!
- Claro que nos vemos, Malakas...
dead







Post je objavljen 06.02.2008. u 06:42 sati.