Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Tko drži koga za "muda"?

Da stvari često nisu onakvima kakvima se čine najbolje pokazuje slučaj ministrice Ane Lovrin. Otkako je ponovo izabrana na mjesto ministrice pravosuđa, kritike na njezin račun ne stišavaju se, a gotovo svaki dan doznajemo nove pojedinosti o njezinom katastrofalno lošem radu. Manjkavost u zakonima koja onemogućava potpunu primjenu ZERP-a, hrpetina loše donesenih zakona u prošlom mandatu, zaustavljanje reforme pravosuđa, pa i jučerašnja objava izvješća o provedbi programa financiranih predpristupnim fondovima EU. Sve ovo navedeno bilo bi i više nego dovoljno da se Ivo Sanader po kratkom postupku riješi najlošije ministrice, ali umjesto toga Ivo Sanader izjavljuje da odbacuje svaku primisao da je ministrica Lovrin na slizanoj putanji ili da joj se smiješi smjena.

Postoje najmanje dva razloga zašto je Ana Lovrin tako čvrsto zasjela na najosjetljivije ministarsko mjesto zbog koje je EU čak spremna blokirati pregovore s Hrvatskom. Prvi je pitanje zadarskog lobija (neki to zlobno nazivaju zadarskom mafijom) kojemu i Ana Lovrin pripada. Deveta izborna jedinica iz koje dolazi i Ana Lovrin utvrda je HDZ-a kojom suvereno vlada Kalmeta, a Ana Lovrin njegova je štićenica što se jasno vidjelo još prilikom otvaranja striptiz kluba kada su taj „svečani“ trenutak uveličali osobno ministar turizma Kalmeta i ministrica pravosuđa Lovrin.

Drugi razlog zašto Ana Lovrin unatoč svemu i dalje čvrsto sjedi u fotelji ministrice je više osobne prirode i pitanje je duga Ive Sanadera prema Ani Lovrin. Sjećate se priče oko Sanaderove kuće u Kozarčevoj 21 i rješavanje žalbe Đure Papca kojemu se odbija žalba podnesena ministarstvu pravosuđa? Ivo Sanader danas ima najmanje 200.000 razloga (na toliko eura se procjenjuje da danas vrijedi izbrisan stan u kući Sanaderovih) zašto toliko čvrsto stoji iza ministrice Lovrin, pa čak i pod cijenu blokade pregovora s EU i blokade financijskih sredstava iz predpristupnih fondova EU.

Kad je politika u pitanju, sve je moguće i ništa nije nemoguće. Ostaje nam samo da se tješimo da uvijek može i gore. Recimo kao u Italiji.

Post je objavljen 05.02.2008. u 10:11 sati.