Tijesto
330 g glatkog brašna
200 g maslaca
100 g šećera u prahu
1 vanilin šećer
prstohvat soli
1 Zitroback (sušena limunova korica; proizvođač: Schwartau)
3 žlice ruma
kiselo vrhnje po potrebi
Nadjev
300 g mljevenog maka
70 g mljevenih piškota
500 ml mlijeka
50 ml ruma
1/2 paketića Zitrobacka (sušena limunova kora; proizvođač: Schwartau)
70 g šećera
50 g maslaca
1/2 čajne žlice cimeta
1 staklenka kompota od višnji (ili svježe voće, višnje, jabuke, marelice...)
Premaz
1 žumanjak
žlica hladne vode
Pomiješajte brašno i šećer pa dodajte listiće maslaca. Primiješajte jaje, vanilin šećer, sol, rum i Zitroback. Zamijesite glatko tijesto, omotajte ga folijom i stavite u hladnjak na dva sata.
Višnje ocijedite i sačuvajte 50 ml soka.
Mlijeko prokuhajte sa šećerom, maslacem i pola Zitrobacka. Maknite sa štednjaka pa umiješajte mak, mljevene piškote, cimet, rum, ocijeđene višnje i sok od višnji (ako radite sa svježim voćem povećajte količinu mlijeka). Ostavite da se ohladi.
Tijesto podijelite na dva dijela (veći i manji).
Razvaljajte veći dio tijesta i njime obložite namašteni kalup promjera 22 cm, nabockajte ga vilicom. Podignite rub visine 4-5 cm.
Na tijesto rasporedite smjesu s makom i prekrijte manjim komadom razvaljanog tijesta, rubove presavinite i slijepite ih s tijestom kojim su obložene stranice kalupa.
Tortu odozgo premažite žumanjkom umućenim s vodom.
Pecite na 180 stupnjeva oko 75 min.
Pečenu tortu ostavite da se dobro ohladi (najbolje preko noći) pa ju pospite kakaom i šećerom u prahu.
*Ovaj recept se temelji na receptu «Torta od maka s jabukama» iz nekog starog broja «Mile». U originalnom receptu 400 g jabuka treba oguliti, narezati na tanke ploške i pomiješati s malo limunovog soka i rumom (jabuke se ne stavljaju direktno u smjesu s makom). Razvaljano tijesto se utisne u kalup pa se na njega rasporedi 1/3 smjese s makom, po njemu se složi polovica kriški jabuka, one se prekriju 1/3 smjese s makom, onda se složi ostatak jabuka i prekrije preostalim makom i poklopi manjim komadom tijesta. Dalje je postupak isti kao gore u receptu.
Možete upotrijebiti i neko drugo voće, te ga možete umiješati direktno u smjesu s makom, kao što ja radim s višnjama ili možete naizmjenično slagati slojeve kao što se to radi s kriškama jabuka. U originalnom receptu u smjesu od maka stavlja se i 30 g grožđica.
Kolači od maka
Čupava pita od maka i sira
Kolač od maka s višnjama
Kolač od trešanja i maka
Kolač od sira, maka i jabuka
Mramorna torta od maka i višanja
Mramorni kuglof od maka i banana
Muffini od maka i voća
Post je objavljen 03.02.2008. u 10:52 sati.