Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/babylonzoo

Marketing

9. Ona(j) koji zna kako treba plesati, ta(j) ne pleše. Ona(j) koji zna kako treba svirati, ta(j) ne svira. Ona(j) koji zna kako treba pisati, ta(j) ne piše. Ona(j) koji zna kako treba govoriti, ta(j) ne govori.

The best lack all conviction, while the worst
Are full of passionate intensity.


W.B. Yeats

PRVO NAČELO

Kad odete u hram Obaka u Kjotu, videćete da su na kapiji urezane reči `Prvo načelo`. Ideogrami su neobično krupni, i oni koji cene kaligrafiju uvek im se dive kao remek-delu. Urezao ih je Kosen pre dve stotine godina.

Kad ih je Kosen crtao, prvo ih je nacrtao na papiru, a sa tog modela su duboresci ideograme krupnijeg oblika urezali u drvetu. Dok je Kosen skicirao ideograme, neki njegov nadmeni učenik, koji je pripremao nekoliko galona mastila za kaligfrafiju, stalno je kritikovao rad svog učitelja.
` To nije dobro`, rekao je Kosenu posle učiteljevog prvog pokušaja.
` A kako ti izgleda ovo ?`
`Loše. Gore nego prethodno`, izjavio je učenik.
Kosen je strpljivo ispisivao jedan list hartije za drugim, sve dok se nije nagomilalo osamdeset četiri ideograma za Prvo načelo, a odobrenje učenika još nije dobio.

Onda, kada je mladi učenik izišao napolje na nekoliko trenutaka, Kosen je pomislio :` sad mi se pruža prilika da izbegnem njegovo pronicljivo oko`, i žurno je napisao, uma slobodna od distrakcije : ` Prvo načelo`.
` Remek - delo`, izjavio je učenik.

Prepisano iz knjige ` ZEN`
Dejan Razić

Post je objavljen 01.02.2008. u 18:38 sati.