Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Cvjetni noćas mora pasti!


Photo by conAR, S. Šimunović/CROPIX

Jučerašnja sjednica gradske skupštine iskristalizirala je način vladanja Zagrebom. U operaciji kodnog imena „Cvjetni noćas mora pasti“, Milan Bandić svim silama trudio se skupiti dovoljan broj ruku gradskih zastupnika koji bi poduprijeli DPU vezan uz Horvatinčićev projekt na Cvjetnom trgu. Na kraju je u tome i uspio, ali ne zahvaljujući podršci kolega iz vlastite stranke, već glasovima navodnih političkih protivnika. Navodnih, jer ono što su jučer napravili gradski zastupnici je sramotno. Bandić je obećavao šakom i kapom gradska sredstva za sve projekte koje su podržavali oporbeni zastupnici koji su na kraju glasali za Bandićev DPU.

Poseban odlomak zaslužuje i Doris Kažimir, ravnateljica zavoda za zaštitu spomenika kulture, a ujedno i Bandićeva uzdanica koja se proslavila izjavom da urušavanjem zgrade tvornice Nade Dimić nije ništa bitnog uništeno. Ovog puta Doris Kažimir govorila je čak 40 minuta. Točnije, skoro svih 40 minuta afirmativno je govorila o Horvatinčićevom projektu. Kakve veze Horvatinčićev projekt ima sa zaštitom spomenika kulture, nikome nije jasno, ali to i ne treba čuditi. Taj isti zavod pod njezinim ravnateljstvom na listu za odstrel stavio je čak 200 zgrada na potezu Kvaternikov trg – Trg Franje Tuđmana.

Na kraju je pobijedila građevinska mafija. Sve je spremno za početak rušenja jednog gradskog bloka koji je karakterizirao grad Zagreb i činio ga onime što je. Uskoro će taj blok poprimiti novi izgled. Možda će novoizgrađeni blok izgledati super, ali to više neće biti ono što će ocrtavati dušu grada Zagreba. Kakvih će tek posljedica na promet imati izgradnja javne garaže koja to i nije, tek ostaje da se vidi. Na žalost, kako to kod nas ide, struka se ne sluša nego se ide po principu „izgradi pa vidi kako će biti“.

Nitko ne spori da se donjogradski blokovi trebaju urediti, ali pri tome prva pomisao sigurno nije rušenje, već uređenje postojećih objekata. Zamislite da su naši preci razmišljali kako danas razmišljaju Bandić, Horvatinčić i drugi. Danas ne bi imali niti Dubrovnik, niti Dioklecijanovu palaču, niti Trogir niti Zadar, niti Pulu, niti još mnoga druga mjesta. To što Bandić radi može se usporediti s talijanskim stilom vladanja hrvatskim gradovima tijekom okupacije. Bjesomučno iskorištavanje javnih resursa u svrhu profita povlaštene kaste, a sve pod krinkom općeg dobra. Još samo da glupi narod shvati da je to za njihovo dobro…

Post je objavljen 01.02.2008. u 09:52 sati.