Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Antiinflacijske mjere: Premijer Ivo Sanader (opet) u ništa!

Famozno Sanaderovo povjerenstvo za praćenje cijena (ili kako to Milanović voli nazivati povjerenstvom za praćenje bure i kiše) slavodobitno je objavilo rezultate svojeg rada. Točnije, sam Ivo Sanader odlučio je priopćiti hrvatskoj javnosti rezultate rada. Cijene kruha, mlijeka i ulja smanjuju se od 8 do 12 posto! Hura! I ne samo to, cijene energenata neće rasti cijelih 6 mjeseci! Što će biti nakon 6 mjeseci, nitko ne zna.

No sad se vratimo u zbilju i pogledajmo koliko će to jedna osoba uštedjeti mjesečno. Kruh pojeftinjuje za 0,61 Kn, mlijeko za 0,60 Kn i ulje za 1,90 Kn. Dakle mjesečno će osoba potrošiti manje, pod pretpostavkom da kupuje litru mlijeka i jedan kruh dnevno; 30×0,61 + 30×0,60 = 36,30 Kn! Ali to nije sve… tu je još i ulje. Koliko ono čovjek potroši litara ulja mjesečno? Litru? Dvije? Neka je pet! 5×1,90 = 9,5 Kn. Kad to sve zbrojim, dolazimo do podatka da će osoba mjesečno uštedjeti čak nevjerojatnih 45,80 Kn! Taj iznos sigurno će zaustaviti inflacijsku spiralu.

Istina je na žalost sasvim drukčija. Ovakve vatrogasne mjere sigurno neće pridonijeti zaustavljanju inflacije, jer inflaciju ne generiraju kruh, mlijeko i ulje, već cjelokupni rast cijena. Zadržavanje cijena ovih namirnica jedino može biti od koristi onim najsiromašnijim slojevima kojima je i 50 Kn mjesečno velik izdatak. Ali to nije antiinflacijska mjera, već najobičnija socijalna mjera, koja čak nije ni pravedna, jer će i oni koji imaju novaca plaćati manje.

No Sanader ne staje samo na vraćanju tih 50 Kn građanima, već ide i dalje! Tako će se ministar Šuker sastati s bankama kako bi razgovarali o pitanju rasta kamatnih stopa. Što mislite koliko će banke uvažiti Šukerove vapaje da se kamatne stope smanje, a da im za uzvrat ne nudi ništa, dok mjere HNB-a tjeraju banke da povisuju kamate, a sve u cilju zaustavljanja zaduživanja građana?

Još jednom pokazuje se da HDZ-ova vlada pod vodstvom Ive Sanadera nema odgovore za probleme (ili kako to Sanader voli nazivati „izazove“) Hrvatske posrnule ekonomije. Umjesto da se donesu konkretne mjere kao što su smanjenje trošarina, poreza ili raznih doprinosa (što se naravno nitko ne usudi jer nitko iz HDZ-a nije dovoljno kvalificiran čak niti napraviti kvalitetnu simulaciju posljedica takvih poteza; prisjetimo se samo predizbornih obećanja iz 2003. kada je Šuker lupetao da će smanjiti PDV jer će poboljšati naplatu), Vlada RH odlučila je gurati glavu u pijesak još dublje i populističkim istupima prodavati javnosti muda pod bubrege, pa dokle ide, ide…

Spomenimo još ovdje i jednu zanimljivost iz Zagrebačkog gradskog poglavarstva, koje je ovih dana posebno na meti sindikata zbog urnebesnih poskupljenja u Zagrebu. Naime, kako bi se gradsko poglavarstvo solidariziralo s građanima Zagreba, ovih dana pročelnici Davor Jelavić i Ladsilav Prežgalo odmaraju se negdje na Kubi, naravno o trošak građana grada Zagreba. Kako tamo ne bi bili usamljeni sa sobom su poveli i tajnice, a još im se priključio i neodređen broj gradskih dužnosnika koji su se odlučili ovih dana otvoriti bolovanje.


Post je objavljen 31.01.2008. u 09:37 sati.