Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

KUD MLADOST Domaljevac


Preteča kulturno umjetničkog društva u Domaljevcu je „Prvo pjevačko društvo" koje je osnovano 1926. godine pri župnom uredu u organizaciji fra Zvonke Mikića iz Kostrča tadašnjeg župnika u Domaljevcu, te učitelja Josipa Dovgana i bilježnika Mate Puškarića.
Kulturno umjetničko društvo u Domaljevcu je osnovano 1976. Godine i njegov prvi predsjednik je bio nastavnik Marko Špionjak iz Bazika.
Ti članovi su oragnizirali priredbe na kojima su itvođene drame, komedije i razno razni skečevi. Nenadmašan u tome je bio stari Koturić Pejo zvani TIĆ. Rad KUD-a je bio intenzivan do 1973. Godine kada je Omladinska sala ustupljena trikotaži „Mladost“ iz Bos. Šamca, iz koje je kasnije formirana firam „DOTEX“ Domaljevac.
KUD oživljava svoj rad ponovo 1976. godine kada dobiva naziv „Mika Koturić“. Rukovodilac tog društva (koreograf) je bio nastavnik Lešćan Stevan. Od 1980 – 1983. godine KUD-om rukovodi prof. Marko Matić koji je sa tim sastavom nastupao u Đakovu, Drenju, Županji, te u mjestu Zeoke u Srbiji prilikom snimanja emisije „Znanje - imanje“.
Od 1983. do 1998. godine KUD stagnira i zamire, a svoje novo buđenje i nagli napredak doživljava ponovnim rukovođenjem prof. Marka Matić koji je na scenu postavio pet izvornih običaja i deset točaka izvornih narodnih igara iz Hrvatske i Vojvodine. Za vrijeme od 1998. godine do danas, KUD je promijenio ime u KUD „Mladost“ Domaljevac i ostavrio mnogobrojna gostovanja na kojiam je izvanredno dočarao običaje i igre Bosanske Posavine.

Post je objavljen 30.01.2008. u 11:19 sati.