Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Zeleni i kvazi-zeleni

Slika desno je sa subotnjeg prosvjeda u Varšavskoj. Objavio ju je portal javno.com u izvještaju Građani digli glas protiv devastacije. U prvom redu, u sredini, jedan je krupni mladić laze u majici Zelene liste. Bio sam tamo, kao što sam bio i najavio.

Dogodila nam se danas nezgodna stvar s portalom javno.hr, koji inače korektno prati djelovanje okolišnoj pokreta i naše stranke. Objavljen je članak naslovljen HNS i HDZ protiv, a HSP i Zeleni za Cvjetni prolaz. Riječ je o izvještaju sa sjednice Vijeća četvrti Donji Grad, gdje je Detaljni plan uređenja bloka Cvjetni trg - Ilica - Gundulićeva - Varšaska, koji predviđa izvedbu projekta protiv kojeg su Zagrepčani masovno prosvjedovali,, Izglasan s jednim glasom više.

E sad, u prvoj verziji članka, postavljeno u ponedjeljak navečer, pisalo je da je za plan glasovao i Dubravko Bartoniček, vijećnik iz stranke Zelena lista, uz poseban podnaslov: Zeleni okrenuli leđa udruzi Pravo na grad Ujutro su zvonili telefoni i slani e-mailovi. Mene je nazvao jedan simpatizer stranke, s kojim sam se sreo na prosvjedu, i pitao što je sad to. Gospodin Bartoniček (mlad čovjek inače, 35) reče:


Ja sam 'kvazi' Zeleni i glasao sam 'za', jer su aktivisti Zelene liste izmanipulirani i financirani od raznih strana, a zna se koje su to strane - rekao je vijećnik Zelenih demokrata Dubravko Bartoniček.

Zna se? Očito, HDZ! naughty Pa da, tko bi inače mogao biti protiv tako super projekta kojeg gura tako super gradonačelnik iz tako super stranke kao što je SDP!

Normalno da čovjek tako razmišlja. Jer on, naime, nije iz Zelene liste, pridružene članice Europske zelene stranke,,nego iz stranke koja se zove Zeleni demokrati. Koja s nama nema nikakve veze.

A inače, u Zagrebu: HDZ = SDP.

Kada su dobili, negdje oko 10 ujutro, nekoliko prosvjednih dopisa, na javno.com su promijenili tekst i dali točnu informaciju. Nažalost, naslov, u kojem stoji da su HSP i Zeleni za plan, ostao je. Trebalo je dodati jednu riječ, "demokrati".

Objavili su i ispriku i službeni dopis, koji je potpisala naša supredsjednica Vlasta Toth. Napisali su slijedeće:

Stranku Zeleni demokrati osnovali su gradonačelnik Milan Bandić i pročelnik Ureda za odgoj i obrazovanje Pavle Kalinić, a vodi je Adrian Majher, Bandićev savjetnik za međunarodnu suradnju.

Ta je činjenica dobro poznata još od rujna 2003., kada je osnivanje stranke Zeleni demokrati bilo najavljeno. Stranka je neko vrijeme bila aktivna. Na pozive za sastanke i suradnju nikad nije odgovarala, a ubrzo nakon lokalnih izbora 2005. nestala je. Imali su vrlo lijepo mrežno sjedište, bili smo zavidni cry- nestalo je. Ostala su dvojica vijećnika u vijećima gradskih četvrti (uz naših šest) - oni su uvijek s SDP-om, mi smo oporba.

Nažalsot urednik javno.hr nije izdržao da ne stavi posprdan nadnaslov "Zeleni protiv zelenih". Iako se zaista o tako nečem ne radi.

Štos sa lažnom, satelitskom strankom više su puta iskušale velike stranke. Tako je bilo u Francuskoj, kada su Zeleni (Les Verts) ojačali i počeli oduziamti glasove socijalistima, ovi su početkom 1990. osnovali stranku Generation Ecologie. Neuspješno. Pa su kasnije ipak morali formirati koaliciju sa zelenima, i bili i u vladi zajedno. wink

Post je objavljen 29.01.2008. u 22:58 sati.