Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cryingplanet

Marketing

Satelit sada ne prijeti ljudima

Komadi, ako ijedan preživi vrućinu pri povratku u Zemljinu atmosferu, vjerojatno će pasti u ocean jer oceani prekrivaju više od 70 posto Zemljine površine, rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Gordon Johndroe.

No rekao je i da američka vlada prati spuštanje satelita iz orbite i razmatra razne mogućnosti kako bi "ublažila eventualnu štetu".

Američka bi vojska mogla upotrijebiti raketu i njome u svemiru uništiti taj satelit veličine kombija, ali jedan visoki vojni dužnosnik kaže da je malo vjerojatno da će se to dogoditi iz nekoliko razloga, a jedan je od njih i strah od pada tako stvorena svemirskoga otpada što se Kini dogodilo kad je lani srušila svoj satelit.

"Kad znamo da je 75 posto Zemlje prekriveno vodom, a većina je kopna nenaseljena, vjerojatnost da ovaj satelit ili ikakvi ostaci padnu na naseljeno područje izuzetno je mala", rekao je Johndroe.

Glasnogovornik Pentagona Bryan Whitman rekao je da se u zadnjih pedesetak godina u Zemljinu atmosferu vratilo više od 17 tisuća umjetnih satelita, bez incidenta.

net.hr


A objašnjenja su im za malu djecu... rolleyes


Post je objavljen 29.01.2008. u 21:15 sati.