Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/magicdragonlady

Marketing

Le Roi Soleil - Kralj sunca



Ima nekih mjesec dana otkako sam prvi puta pogledala "Le Roi Soleil", francusku muzičku komediju s Emmanuel Moire-om . Isprva sam samo iz znatiželje htjela pogledati kakav je to mjuzikl a čije spotove sam gledala na glazbenom programu MCM, pa sam nabavila preko neta predstavu i pogledala. I mogu reći da sam se oduševila... Mislim da sam je do sad pogledala 10-ak puta, a i da ću opet, jer je stvarno prekrasna predstava. Pa evo malo o predstavi!



Le Roi Soleil je uspješan Francuski mjuzikal kojeg je napisao Kamel Ouali, pripremili ga Dove Attia i Albert Cohen, a govori o životu Louis XIV (kojeg glumi Emmanuel Moire). Premijerrno je izveden 22 Rujna 2005 u Palais des Sports u Parizu.
Predstava počinje sa Fronde (civilni rat u Francuskoj) koji se vodi protiv kardinala Mazarina. Mladi Louis je posvećeni Kralj u Reims-u. Ali njegovu moć je konfiscirala njegova majka, Anne od Austrije, i Kardinal, koji sumlja u njegovu sposobnost da samostalno vlada Francuskom.
Louis se zaljubljuje u Marie Mancini, talijansku emigranticu bez plemenita podrijetla, nećakinju Kardinala Mazarina. Kako bi sebe prikazao kao muškarca, mladi monarh odlučuje otići u rat na čelu svoje vojske, no iako je Marie imala negativnu viziju, nije ga uspjela spriječiti. Louis biva ranjen u bitci, dobiva ozbiljnu bolest, i dugo ga se vremena smatralo mrtvim. Dvor ga zaboravlja i pokušava okruniti njegovog brata Philippe-a kao novog kralja Francuske. Marie, odbija prihvatiti Louis-ovu predstojeću smrt i provodi mnoge noći uz njegov krevet moleći se u suzama.
Naposljetku, u čudotvornom prevratu događaja, jedan od kraljevskih doktora spravi lijek koji budi Louis-a iz njegova sna. On saznaje da su ga svi u kraljevstvu zaboravili osim njegove Marie i vlastite obitelji. Vrlo zaljubljen u prekrasnu talijanku, Louis je zaprosi. Marie ga podsjeti kako je nemoguće da se Francuski kralj oženi talijankom bez plemenita podrijetla. Anne od Austrije i Kardinal Mazarin pa čak i Papa će se protiviti tom braku.
Louis tvrdoglavo odbija sve što mu je rečeno, odlučujući da je on ipak Kralj i da će sam odlučiti o svojoj sudbini. Anne od Austrije i Mazarin okončavaju san tako što protjeraju Marie u egzil i ubijede Kralja da oženi Španjolsku princezu. Prvi čin završava bolnim razdvajanjem. Louis žrtvuje svoju sudbinu čovjeka za onu sudbinu Kralja.




Drugi čin počinje smrću Mazarina, nakon čega Louis dobiva moć i postaje Kralj Sunca. Odaje se u ruke mnogih žena, zaboravljajući da će njegovi ljudi plaćati skupe poreze za izgradnju ekscesivnog sna-- the Chateau de Versailles.
Nakon mnogih događaja kao što su Čovjek pod željeznom maskom i Afera Trovanja, Louis shvaća da ne može postići to da bude sa Marie Mancini. On se ženi, unatoč neslaganjima sa Françoise d'Aubigné, Marquise de Maintenon, ženom bez plemenita podrijetla a koja je bila guvernanta njegovog vanbračnog sina sa Françoise-Athénaďs, marquise de Montespan.
Louis konačno uspjeva postići mnogo više nego sudbinu Kralja – on ostvaruje i sudbinu kao čovjek.
Posljednja izvedba održana je 6-8 Srpnja, 2007 u Parizu.





Post je objavljen 29.01.2008. u 18:27 sati.