Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svid

Marketing

PUNK 30 - epizoda VI - Postpunk, novi val i tako to

Večeras u 20 sati na 98,4 MHz ide šesta epizoda Pankerskih trideset


Post punk kao pravac je veoma širok muzički pojam. Ipak, najkraće za objasniti ga bi bila da kao što su punk bendovi svojim tekstovima prekinuli s ljubavnom poetikom u rocku
i počeli uplitati u tekstove društvene preokupacije, post punkeri su prekinuli sa formom rock pjesme obogaćujući je raznolikim utjecajima, od reaggea kojeg su punkeri poput Clasha popularizirali, pa do funka, proizvodnje buke i atonalne klasične glazbe.

Devo - mongoloid


Joy division

Joy division su se osnovali 1976. godine u Salfordu, okolica Manchestera. Smatraju se začetnicima post punka.
Nastali su pod utjecajem Sex Pistolsa nakon što je dio benda nazočio njihovom koncertu
4. lipnja 1976. u Manchesteru.
Prvo su se prozvali Warszawa prema instrumentalu Dawida Bowiea i Briana Enoa s Bowieva albuma «Low». No kasnije mijenjaju ime, zbog benda koji je imao ime Warszaw pact te se prozivaju Joy Division po pogrdnom nazivu za žene iz koncentracijskih logora koje su u drugom svjetskom partu bile prisiljene na prostituiranje s nacističkim vojnicima, što bi u prijevodu značila divizija za uživanje. To ime je bilo spomenuto u romanu «House of Dolls» u kojem se iznosi svjedočanstva iz prve ruke o seksualnom ropstvu u koje su nacisti bacali žene krivih krvnih zrnca.
Svoje prve nastupe su imali kao predgrupa svojim sumještanima Buzzcocksima.
Još pod imenom Warszaw snimaju demo snimke 1977., a prvi nastup kao Joy Division imali su u siječnju 1978. godine. Te godine ih zapaža Tony Wilson i Rob Gretton koji im postaje menađer, a Wilson, uz još četvoricu, stvara Factory records za koje će Joy Division objaviti svoja dva albuma Unknown pleasure izdan 1979. i Closer izdan 1980. godine.
Prvi album doživljava uspjeh, te nezavisna diskografska kuća Factory records postaje jedna od rijetkih koja uspješno posluje izvan major labela i postavlja nove muzičke trendove.
Singl koji je pratio album bila je pjesma Transmission, a jedan od većih hitova s ploče postala je pjesma «She lost control» koju je, između ostalih, obradila i Grace Jones.
27. prosinca pjevač grupe Ian Curtis doživljava prvi napad epilepsije što će biti jedan od razloga njegova samoubojstva. Tijekom turneje često je doživljavao napade epilepsije i za vrijeme nastupa.
No, ipak, uspjeli su snimiti drugi album Closer, koji je, po mom mišljenju, jedan od najboljih albuma ikada snimljenih, a završava ga genijalna pjesma, koja graniči s psihodelijom «Decades».
Curtis je počinio samoubojstvo 18. svibnja 1980. godine. Kao razlog se navodi depresija potaknuta lijekovima protiv epilepsije. Posthumno, pjesma Love will tear us appart postaje veliki hit, a ostatak benda mijenja muzički izričaj i nastavljaju djelovanje pod imenom New Order.

She's lost control



The Stranglers

Bend The Stranglers nastaje krajem 1974. godine pod utjecajem psihodeličnih sastava. No kasnije ih se počinje smatrati punk bendom budući su svirali kao predgrupa Ramonesima, te su se u svojim tekstovima, posebice u pjesmi No more Heroes, s njihova istoimena albuma iz 1977. godine, u kojoj su se bunili protiv apatičnosti tadašnjeg društva. Ranije iste godine snimili su prvi album Ratus Norvegicus koji je jedan od najprodavanijih albuma punk doba.
Treći album Black and White izlazi iduće godine i karakterizira ga sve veće eksperimentiranje benda. Četvrtim albumom The Raven kreću više prema melodičnom manje agresivnom muzičkom izričaju. Zatim snimaju konceptualni album Gospel! According to the maninblack koji se bavi teorijom zavjere oko posjeta vanzemaljaca, njihova suradnja s vladom i ljudima u crnom, te vezom između religija i, jeli, vanzemaljaca. Na idućem albumu La Foile se nalazi njihov najveći hit Golden Brown koji se ni kriv ni dužan našao na drugom mjestu britanske top liste singlova. Zatim izdaju kolekciju hitova «The Collection 1977 – 1982 na kojem se kao našla pjesma Strange litle girl koji je bio njihov posljednji singl za Liberty records, kuću u vlasništvu EMI-a.
Bend počinje izdavati albume za EPIC records. Za njih izdaju tri albuma Feline (1982), Aural Sculpture (1984) I Dreamtime (1986).
Stranglerse 1990. godine napošta pjevač I gitarista Hugh Cornwell, a mijenja ga John Ellis koji je bio član grupe The Vibrators. Snimaju deseti album jednostavno nazvan 10. Do 2006. godine izdaju još šest albuma.

No More Heroes


PIL

Nakon odlaska iz Sex Pistolsa 17. siječnja 1978. Johnny Lydon odbacuje svoj pseudonim Rotten i nakon puta na Jamajku, gdje je tragao za reagge muzičarima za Virgin records, formira sastav Public Image Ltd.
Oni se nisu smatrali bendom u klasičnom smislu, već tvrtkom koja se bavi različitim umjetničkim djelovanjem, od muzike, filma i sličnog.
Prvu pjesmu Public Image objavljuju u listopadu 1978. godine, a album, kojim je sadržavao dosta dub i reagge elemenata izlazi u prosincu iste godine.
Pjesma Public image se smatra kritikom McLarenove manipulacije s Lydonom za vrijeme njegova djelovanja u Pistolsima.
Nakon definitinitivnog napuštanja Pistolsa Lydon se sve više koncentrirao na rad PIL-a i snimaju drugi album Metal Box, koji po ničemu nije podsjećao na Pistolse, niti na bilo koji bend do tada. Ipak, mogu se prepoznati utjecaji spomenutog duba i reaggea i njemačkih Krautrock sastava poput Can-a i Neu-a, što se odražavalo u atonalnim kompozicijama koje nisu imale formu rock pjesme.
Unatoč svojoj inovativnosti, PIL su bili jedan od najljenijih bendova s rijetkim probama, te ih je diskografska kuća doslovno morala tjerati u studijo na snimanje albuma.
Bend se seli iz Engleske u New York. Novi album «Flowers of Romance» izdaju 1981. godine, koji je bio još čudniji od Metal Boxa.
S albumom This Is What You Want, This Is What You Get, kao što samo ime kaže, bend se više usmjerava prema pop muzici.
86. godine poigrali su se sa konceptom imenovanja albuma, pa je vinil izdanje imalo ime Album, CD izdanje Compact Disc, a kaseta je imala ime Cassette. Album je sadržavao niz različitih muzičara, među mnogima I Stevie Vaia na gitari.
Iste godine Lydon zove u bend punk ekipu , bivšeg gitaristu Magazine and Siouxsie & the Banshees John McGeocha, world music multi-instrumentalistu i bivšeg gitsaristu grupe Damned Lu Edmundsa, bass gitaristu Allan Dias I bivšeg bubnjara grupe The Slits Bruce Smitha.
S njima snima album Happy?
Slijedi deveti album nazvan 9, a posljednji album “That what is not” izdaju 1992. godine. Na njemu se nalazi sempl pjesme Sex Pistolsa God save the queen.

Death Disco



Gang of Four

Gang of Four nastaje 1977. godine. Svoju punk svirku obogatili su funk utjecajima I time utjecali na definiranje post punka kao žanra. Osnivači, pjevač John King I gitarista Andy Gill u tekstovima iznose kritiku društva utemeljenu na neo marksističkoj filozofiji Frankfurtske škole, koju su činili filozofi Herbert Marcuse, Max Horkheimer, Theodor Adorno i drugi. Njihovo ime se odnosi na veliku četvorku strukturalističkih teoretičara, Claude Lévi-Straussa, Michel Foucaulta, Roland Barthesa i Jacques Lacana.
Na bend su u početku utjecali Ramones I Television.
Prvi singl Damaged goods izlazi 1978. godine. Singl je polučio odličan uspjeh, pa bend potpisuje ugovor s major labelom EMI.
Album ironičnog naziva Entertaiment! izlazi 1979. godine, a singl je “At Home He’s a Tourist”. Bend odbija nastup na BBC-evoj emisiji jer im je naloženo da moraju promijeniti riječ rubbers u pockets. Stoga im BBC zabranjuje singl, a bend gubi potporu diskografske kuće EMI koja se preusmjerava na pop sastav Duran Duran.
Prelaze na diskografsku kuću Warner Bros I za nju izdaju tri albuma Solid Gold, Songs of the Free, i Hard.
Raspadaju se 1984. godine, I opraštaju se živim albumom At the Palace.
Devedesetih se ponovno obnavljaju I snimaju dva albuma Mall I Skinwraped. 2005. izdaju album Return the Gift na kojem su ponovno snimili neke njihove najbolje pjesme.
Prema priznanju Flea, Gang of Four su bili jedan od bendova koji je najviše utjecao na sastav Red Hot Chilly Peppers.

At Home He’s a Tourist


Birthday Party

Birthday Party počinju kao gothic rock, no bili su mnogo energičniji od drugih gotičara, pa ih se može nazvati najmračnijim pot punk bendom. Iz tog sastava nastaje zametak Caveovog kasnijeg benda Bad Seeds. U početku su se zvali Boys next Door, a korjeni im sežu još do 1973. godine kada su Nick Cave, Mick Harvey I Phil Calvert u Australiji sastavili bend čiji su uzori bili David Bowie, Lou Reed I Alice Cooper.
Sele se u London, mijenjaju ime u Birthday Party. Postaju jedan od najagresivnijih bendova svog vremena, a Cave je razvijao svoje pjevanje I nastup po uzoru na Iggy Popa. U zapadni Berlin sele se 1982. godine. Tamo Cave upoznaje gitaristu njemačke grupe Einsturzende Neubauten Blixu Bargelda, te s njim I Mick Harveyem stvara sastav Nick Cave and the Bad Seeds s kojim će raditi do današnjeg dana.
Izdali su dva albuma Prayers on fire 1981. godine I Junkyard 1982. godine.

Dead Joe



i
Joy Division - Decades


Post je objavljen 29.01.2008. u 13:22 sati.