Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

NATO: potpisi za referendum?

Gledao sam danas podnevni dnevnik na HTV-u. Državni vrh se maksimalno mobilizira da bi Hrvatska dobila pozivnicu u NATO, U javnim diskusijama o ulasku u NATO sudjelovao sam još 2002.-2003., a tada je i civilno društvo neke manje prosvjede organiziralo. Ali oni koji su protiv ulaska u NATO nisu valjano organizirani. Rascjepkani su i mlitavi.

U prosincu 2006. spomenuh na jednoj javnoj tribini na temu "Civilno društvo i NATO", da bi

tzv. "civilna scena" ("lijevi" dio "civilnog društva") trebala iskoristiti ovu temu kao izazov da se okupi i organizira, tako da 2008. godine - kad Hrvatska dobije pozivnicu za NATO - bude sposobna prikupiti 400.000 potpisa zahtjeva za raspisivanje referenduma.


Nažalost, ništa učinjeno nije. Šteta - mislim, da će ulazak u NATO proći uz tek mlake izraze protivljenja.

Na portalu pollitika.com postavio sam danas članak Formirajmo odbor za referendum o NATO-u! Teško je vjerovati da bi se respektibilan broj sudionika jednog debatnohg kluba wstvarno moglo odlučiti na sudjelovanje u akciji, ali tko zna...

Stranka Zelena lista, pridružena članica Europske zelene stranke, protivi se članstvu u NATO-u. Nažalost, sami smo premali, da bismo nešto ovako ambiciozni uopće mogli pokrenuti.

Neka i ne uspijemo skupiti 400.000 potpisa, ali da bude pola od toga, bio bi snažan signal vlastima!

Pri tome, kako participativnu demokraciju smatramo vrednotom po sebi, održavanje referenduma bilo bi dobitak, čak i ako na kraju odluka građana bude za ulazak u NATO.

Ako ima onih koji su voljni sudjelovati, neka se jave!Post je objavljen 28.01.2008. u 23:00 sati.