Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hrpolitika

Marketing

Kako nam T-HT uzme 609 kuna iz džepa

Nedavno je Internetom kružilo pismo jednog ljutitog potencijalnog korisnika usluge tvrtke Iskon. On je, naime, bio nezadovoljan, i kao takav tražio objašnjenje i potporu od "internetskle zajednice", zbog toga što mu je Iskon priopćio da ne može postati korisnik njihovih usluga zato što "nema slobodnih parica". Moram priznati da sam čitajući poruku nezadovoljnog potencijalnog korisnika pomislio kako on nešto nije dobro shvatio. Vjerovao sam, naime, da Iskonova usluga jednostavno nije dostupna na njegovoj adresi. No, nedavno sam jedan sličan slučaj promatrao iz znatno manje udaljenosti i vidio (tj. čuo) da je Iskon dao identičan odgovor potencijalnom korisniku, i to nakon što je ovaj os Iskona dobio potvrdu da je usluga dostupna na njegovojoj adresi, svojeručno potpisao i poslao Iskonu zahtjev za priključenje (valjda se tako zove) te od Iskona poštom dobio knjižicu sa svojim budućom e-mail adresom, brojevima telefona, podacima za pristup usluzi... Dakle, nakon što je sve to dobio, dobio je i telefonski poziv kojim mu je priopćeno da je T-Com odbio zahtjev za priključkom na telefonsku mrežu jer "nema slobodnih parica". Što zapravo nije osobito uvjerljivo objašnjenje, budući da nije riječ o nekom prigradskom naselju, nego o gradskom naselju obiteljskih kuća, u kojemu nema novogradnji, pa ni novih priključaka, a kuća u koju je trebala stići Iskonova usluga do prije godinu-dvije je imala zelefonski priključak, koji je bivši vlasnik, prije nego što je kuću prodao otkazao.
Pri tomu niuje nevažno spomenuti da je riječ o potencijalnom korisniku Iskona, tvrtke kojoj je od prije nekog vremena vlasnik T-HT! Što je onda tek s Amisom, Optimom, H-1telekomom... i njihovim potencijalnik korisnicima.
Potencijalni korisnik je, u kontaktu s Iskonovom službom za korisnike, doznao da bi problem nedostatka slobodne parice mogao riješiti tako što bi od T-Coma zatražio telefonski priključak bez ugovorne obveze i onda s tako dobivenom paricom prešao k Iskonu. Pri tomu bi T-HT inkasirao 610 kuna, dok priključak kod Iskona - kada bi ga bilo moguće dobiti, tj. kada T-HT ne bi rekao da nema slobodnih parica za potencijalne iskonove korisnike - košta jednu kunu! Budući da je T-HT vlasnik Iskona, uz ovaj zaobilazni put do Iskonove usluge, ta bi grupacija je u plusu za 609 kuna!
O liberalizaciji telekomunikacijskog tržišta je mnogo toga rečeno i napisano, mnogo toga je i učinjeno, poglaviti kada je riječ o mobilnoj telefoniji, no fiksa telefonija je T-HT-ova tvrđava koju zasad nitko ne može osloboditi. Famozni DTK i raspetljavanje lokalnih petlji...
A kada T-HT, očigledno samo tamo gdje ima viška slobodnih kapaciteta, infrastrukturu ustupi nekom od svojih konkurenata, onim zapravo prodaje uslugu, pa su oni, kako je to ovih dana u intervjuu "Poslovnom dnevniku" rekao direktor Optime Roland Žuvanić, njegovi kupci a ne konkurenti. Zaključimo Žuvanićevom rečenicom iz spomenutog intervjua: "Da svi korisnici u Hrvatskoj prijeđu k Optimi T-HT može sjajno živjeti od najamnine."


Post je objavljen 28.01.2008. u 20:08 sati.