Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/lawofattraction

Marketing

Zakon Privlačnosti (Law of Attraction) 7

Marketing i Osobni podaci (Kako se zaštititi)

Mnogi od nas ne vode previše brige o svojim podacima. Kada spomenete snifanje osobnih podataka po računalima večina će reć "Kaj mogu kod mene nać" ili " u mom kompjuteru nema tajni". Mislim da je i Seve bila jedna od njih. ;)
U biti i nemaju vam kaj ukrasti ali vidit i snimit imaju i previše. Vaša e-mail adresa je vidljiva na svakoj stranici koju posjetite a isto tako i masa drugih osobnih i drugih podataka. Npr. vidi se preko kojeg providera se spajate na internet, koji operativni sistem koristite (windows 98,2000,xp,vista, linux...), vidi se iz kojeg ste grada a vidi se čak i rezolucija koju koristite. (to vam je ono 1024x768) Pitate se zašto stalno dobivate Spam mailove. Možda je problem u surfanju a ne u mailovima.
Imate li kakvu zaštitu?
Pod pojmom zaštite ne mislim na prezervative, jer oni vam u ovom slučaju sigurno neće pomoći.
1. Koliko prosječan građanin zna o privatnosti i o njenoj zaštiti?
2. Koliko građani znaju o zlouporabi osobnih podataka?
3. Koliko smo svjesni situacije u kojoj se nalazimo?

Sjednite na trenutak, smirite se i proanalizirati ćemo pitanje po pitanje.

1. Uglavnom svijest o privatnim podacima nam je skoro nepoznata. Dugo smo živjeli u sistemu u kojem nismo morali razmišljati o tako nečem jer su u biti svi naši osobni podaci bili pohranjivani u Udbine arhive i samim time bili jako dobro zaštičeni. Sada je situacija slična ali tim podacima raspolažu svi oni koji mogu doć do njih.

2. Zlouporaba! UF kako to gordo zvući.
Sigurno se pitate kako neki podatak može biti zlouporabljen, pa to je samo podatak?
Vaš podatak u biti ne znači ništa. Ali podaci miliona korisnika sigurno nešto znače. Uzmimo u obzir samo operativni sistem. Prema statistikama se može predvidjeti kada treba izbaciti novi. Ako prodaja starog sistema stagnira neko vrijeme, a uz to je zauzela impresivan postotak tržišta vrijeme je za novom inačicom. Novi sistem poput nove kolekcije odjeće. Jesen/zima V.S. Winxp/Vista. isto tako se mogu dobiti podaci i u drugim ekonomskim granama.
Pitate se tko tu zarađuje novce?.
Ukoliko instalirate neki Spyware program (preporuka Spyboot) sigurno ćete naći Double Click programčić. To je jedan od največih kradljivaca vaših podataka. Naizgled bezazleno smeće, a u biti ogromna mašinerija za zgrtanje para. Taj Double Click je nekoliko puta bio pred Američkim sudovima ali se svaki put uspio izvući. Stoje li iza njega neke močne kompanije, možda čak i vlada ili neke organizacije poput CIA-e ili NSA-e. Uglavnom poanta priče je ta da smo dobili računala i internet a sa druge strane smo izgubili privatnost. Da li je trampa bila dobra prosudite sami.

3. Svjesni situacije? Da li smo uopče svjesni situacije. Koristimo li antivirusni program? Koristimo li anti spyware program? Koristimo li vatrozid (firewall)? Koristimo li kriptiranje podataka? Koristimo li programe za anonimnije surfanje? Koristimo li siguran e-mail sustav? Koristimo li razne chat programe poput MSN-a, Google talk-a, ICQ-a...
Ako i koristimo sve najsigurnije i najprovjerenije zaštite, možemo li reć da smo potpuno sigurni? Utiče li i operativni sistem u razinu sigurnosti?
Mogu vam samo reć da smo dobro namagarčeni a za svoj strah čemo izdvojiti popriličnu količinu novaca. Hočemo li onda biti sigurni? Naravno ali svaka nova verzija će nas posebno koštati. I dokle tako? U nedogled.
Sigurni smo samo ako se osječamo tako. A osječaje nam niko nemože uzeti.:)

Post je objavljen 28.01.2008. u 15:41 sati.