Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/yoko

Marketing

A ti, kad ćeš?

Svatko od nas je ponekad iznerviran pitanjima. Ovo je posebno čest slučaj ako vam postave osobno pitanje, nešto što se onog tko pita u pravilu ne tiče, a pita tom lakoćom kao da ima pravo ulaziti u vašu intimu. Pitanja koja se često dobiju jesu: "Kad ćeš se oženiti?" ili "Kad će beba?".

Ženi vam se prijatelj ili rođak, svi komentirajuu kako mladoženja (ili mlada) predivno izgleda (tradicionalni komentar, kao i kompliment na račun vjenčanice, makar vjenčanica bila nešto najružnije što su u životu vidjeli), i obvezno vas netko pita kada ćete se i vi oženiti (udati). Netko je dobio dijete, ili i bez nekog posebnog povoda, eto i drugog krajnje iritirajućeg pitanja: "Kad će beba?". Pitanje vas živcira, želite zarežati na osobu koja ga je postavila da je se to ne tiče, ali znate da bi vas, da to učinite, svi sa zaprepašćenjem pogledali i čudili se što vam je, pa postavljeno pitanje je potpuno normalno.

Tu i jest problem. Takva pitanja se smatraju uobičajenim, nečim što svatko ima pravo pitati, kao da brak nije vrlo krupan korak o kojem se ne priča tek tako, kao da odluka o rađanju nije osobna stvar. Da i ne spominjemo da bi se pitanje: "A kad će klinac?", moglo preformulirati u: "Kad ćeš imati seks s mužem da on svrši u tebe" - podjednako je zadiranje u tuđu intimu i neodgojeno pitati jedno kao i drugo. Osmi toga, jednom kad rodite, uslijedit će pitanje: "Kad će drugo dijete?", pa pitanje o trećem djetetu... Ljudi nikad nisu zadovoljni i stičete utisak da vas posmatraju kao stroj za rađanje ili rasplodnog pastuha. Ako im, kojim slučajem, kažete da i ne želite djecu, ispast ćete i čudovište.

I, što onda s takvim pitanjima? Svađati se s ljudima i režati na njih u principu ne vodi nikud, još bi vas mogli smatrati da su vam potrebni muž (žena) i djeca da vas smire - jadni vi, jako ste nervozni, sve će to brak i trudnoća riješiti... Najućinkovitije je nasmiješiti se i odgovoriti nešto neodređeno, kao: "Još ne...". Ako vas na to počnu gnjaviti time da bi trebalo, vrijeme vam je, ponovo se nasmiješite, ispričajte se i udaljite (morate na WC, vidjeli ste nekog s kime morate razgovarati, izgovor je uvijek moguće smisliti).

U svakom slučaju, imajte na umu da ne morate trpjeti takva pitanja. Bijes koji osjetite kad vam ih postave je potpuno opravdan jer se radi o narušavanju vaše intime, a ako osjetite krivicu (jer se još niste udali (oženili), rodile, pa zar ste nesposobne...), nemojte - uradit ćete i to, jednog dana (ili nećete, vaša stvar), onda kada vi to budete željeli, a ne onda kad netko tko vam se želi umiješati u život misli da trebate...

_Josip_

Post je objavljen 28.01.2008. u 11:02 sati.