Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

Đurđica najljepša Slavonka, a Josip najbolji Slavonac

Etnologinje su najbolje predstavljenom djevojkom ocijenile Đurđicu Plavšić iz Bošnjaka, najljepša snaša je Mirjana Šokčević iz Slakovaca, dok je Brođanin Josip Čičak najuspješniji momak

STARI MIKANOVCI - Istok Hrvatske je protekloga vikenda u Starim Mikanovcima, na manifestaciji “Mladost i ljepota Slavonije”, dobio najbolje predstavljene djevojke, snaše i momke.
U konkurenciji djevojaka pobijedila je Đurđica Plavšić iz Bošnjaka, Mirjana Šokčević iz Slakovaca bila je prva među snašama, dok se među momcima najuspješnije predstavio Brođanin Josip Čičak.
- Svako ruho lijepo je na svoj način, bilo da se radi o originalnoj starini ili uspješnoj rekonstrukciji, pa se ocjenjivalo kako će se svatko od sudionika predstaviti.
Bitan je bio i dijalekt kraja i mjesta iz kojeg dolazi, ali i poznavanje tradicijske nošnje, svakog njezina dijela i namjene, starih običaja i, na kraju, ukupni dojam - objasnila je kriterije ocjenjivačkog suda vinkovačka etnologinja Ljubica Gligorević koja je, s kolegicama Dubravkom Matoković iz Požege i Dragicom Šuvak iz Slatine, imala zadatak odabrati najbolje.
Manifestaciju “Mladost i ljepota Slavonije” 41. je put organizirao mikanovački KUD Šokadija, a na reviji djevojaka, snaša i momaka pojavilo se čak 27 natjecatelja iz cijele Slavonije.
- Sve bi lakše bilo da je manifestacija revijalnog, a ne natjecateljskog karaktera, jer je svatko od sudionika doista uspješan, a svaka od nošnji doista lijepa -dodaje etnologinja Ljubica Gligorević.
Uz domaće folklorno društvo, u programu manifestacije sudjelovala su i ženska pjevačka skupina Nene iz Bošnjaka, te tamburaški sastav Kristali iz Županje. Posebna je atrakcija bio tzv. etnokutak u kojem se svojim zlatovezom predstavila vezilja Marija Ćosić -Matićeva iz Vrbanje.
- Opet smo pokazali kako imamo snage i umijeća održati reprezentativnu priredbu kulturne i tradicijske baštine. Posebno nas raduje oduševljenje svih sudionika - rekao je Antun Ferić, predsjednik KUD-a Slavonija

Piše: Mladen Obrenović

IZVOR:www.jutarnji.hr

Post je objavljen 28.01.2008. u 10:49 sati.