Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Rješenje go-problema broj 182.

Bili smo u Rijeci na turniru; odigrali pobjeđujući i gubeći partije; vratili se kućama bogatiji za još neka iskustva; i već smo na redovnim obvezama.
Onda; problem; ne; kak prvo.
Neko se možda zanimal s problemom, a neko i bu nekad kasnije po linkovima sa strane. Je li bilo slično onom problemu ispred ovoga? Pa, je, donekle.
Prvo treba igrati 1. D3, jer bi inače bijeli oči napravil. Grubo bi rekli, da treba vudriti med oči. Kad bi sad crni još mogel odigrati i D2, bi onoga na E2 vlovil, il bi se spojil dol po E1. Zato bijeli sad mora igrati 2. E1.
Sada crni igra potez kojim pokazuje svoju glavnu namjeru, 3. C1! Osnovno je da odigra sada na B2 i spoji se s onima na b-vertikali. Da se to ne desi, bijeli mora igrati 4. B2.
Crni nastavlja s istom namjerom i igra 5. B1! Ovaj puta je namjera spoj na A2.
Bijeli mora i to spriječiti i igra na 6. A2.
Stvoren je oblik u kojem crni zadaje konačni udarac. Za početak će se crni poslužiti još jednom posrednom prijetnjom i igra na 7. D2. Namjera mu je staviti još na E3, čime bi dvojka bijelih na E-vertikali bila pred neobranjivim padom. Istovremeno treba uočiti, da je šest bijelih na lijevoj strani ostalo na dvije slobode. Frka je generalna!!!
Bijeli pokušava još s 8. D1. Namjera mu je uhvatiti dva crna na prvome redu. Nažalost po njega, time se neće spasiti. Pogledajte.
Crni odigrava na 9. A3 i stavlja bijelu grupu na zadnju slobodu i bijeli još pokušava s 10. A1, zarobljavajući dva crna na prvom redu. Na to crni igra ponovo 11. C1. Tko zna, već vidi povratni udarac. Bijeli zarobi i taj kamen igrom 12. B1, a crni odigrava 13. C1 (po treći puta na to mjesto) i zarobljava osam bijelih kamenčića.
Sada su svi preostali bijeli kamenčići neopstojni i na kraju će ih crni izvaditi s ploče i staviti među svoje zarobljenike.
bl. Muradenu - Luzer

Post je objavljen 28.01.2008. u 10:16 sati.