Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bubblichi

Marketing

Možemo li se oduprijeti?

Image Hosted by ImageShack.us



-Alkohol je opasniji za žene
Iako je manji broj ovisnika o alkoholu među ženama nego među muškarcima, u žena se alkoholizmom uzrokovana oštećenja mozga razvijaju brže nego kod muškaraca., navode njemački znanstvenici u novom broju časopisa Alcoholism: Clinical and Experimental Research.

Uočeno je da jednak unos alkohola po jedinici tjelesne mase kod žena dovodi do jednakih oštećenja mozga kao i kod muškaraca, međutim, kod žena se ovo događa kroz znatno kraći period. Autori ovog istraživanja naglašavaju dodatnu važnost pravovremene dijagnoze i liječenja alkoholizma kod žena.



-Alkoholizam utječe na plodnost muškaraca
Muškarci koji pate od alkoholizma imaju lošiji seksualni život te manje izglede da će postati očevi, pokazuje novo istraživanje.


Alkoholizam je i genetski uvjetovan
Američki znanstvenici sa sveučilišta Indiana su pronašli nove dokaze koji potvrđuju tvrdnje da geni doprinose pojavi alkoholizma.


Znanstvenici su utvrdili da su osobe u čijoj je obitelji bilo alkoholičara brzo razvile toleranciju na alkohol - moraju više popiti da bi došlo do istog efekta.

Rezultati istraživanja će pomoći u razumijevanju predisponiranosti određenih ljudi da postanu alkoholičari, no istraživači napominju da osim nasljednih čimbenika jednako važnu ulogu u razvoju alkoholizma imaju i druge okolnosti.


-Najnovija istraživanja koja su proveli američki naučnici sa univerziteta North Carolina ukazuju da prekomjerna konzumacija alkohola veoma brzo oštećuje ćelije mozga. Dosad se smatralo da se neurodegeneracija, odnosno oštećenje nervnih ćelija ne javlja za vrijeme samog pijanstva, nego tek za vrijeme povlačenja alkohola iz tijela. No, studija je pokazala da je potrebno samo dva dana opijanja da se ošteti dio mozga odgovoran za miris. Oštećenja na ostalim dijelovima mozga pojavljuju se nakon četiri dana. To bi trebalo zabrinuti i ljude koji vole popiti, a ne spadaju u hronične alkoholičare. Posebno velikom riziku izlažu se adolescenti. Studija američkih naučnika ukazuje da pretjerana konzumacija alkohola, posebno kod tinejdžera, uzrokuje poteškoće u razvoju i funkcionisanju mozga.



-Prema jednoj anketi, u Hrvatskoj se čak 30 posto mladih 'ubije do daske' svakih 14 dana.
-U Hrvatskoj je primijećen porast opijanja među curama, i to naročito u opijanju do besvijesti (tzv. binge drinking).




ALI.......


Alkohol smanjuje rizik za osteoporozu
Umjerena konzumacija alkohola može žene zaštititi od pojave osteoporoze, tvrde znanstvenici iz londonske St Thomas Hospital



Alkohol pomaže pri mršavljenju?
Nekoliko čašica alkohola može vam pomoći da smršavite, tvrde australski znanstvenici sa sveučilišta Monash u Melbourneu.

Istraživači su otkrili da 4 pića na dan kod muškaraca, a 2 kod žena, mogu pridonijeti gubitku suvišnih kilograma.





Post je objavljen 27.01.2008. u 17:12 sati.