slavonski čobanac
Divno "jelo sa žlicom". Kao i kod fiša, brodeta i sl. i ovdje se radi o tome da bi trebalo biti više vrsta mesa. Tako junetina, svinjetina (svinjetinu uvijek dodajte kad već omekša junetina jer njoj treba manje vremena za kuhanje!!!) i nešto divljači kao npr. srnetina možemo nazvati kraljevskom kombinacijom. No i sama junetina će sasvim zadovoljiti. A i nemamo uvijek para za divljač!
Luk ispržimo na masti, dodamo meso izrezano na kockice i pirjamo dok se meso ne svede na masnoću. Dodamo rajčicu, papriku, sol, vino i juhu da se dobro prekrije. Lagano polupokriveno kuhati dok meso ne omekša, pa dodati kockice krumpira. E sada ako imamo malo napola kuhanih i na veće komade izrezanih mesnatih suhih svinjskih rebara ubacimo i njih. Ako negdje u uglu kuhinje nađete i koji sušeni vrganj ili neku drugu šumsku gljivu (s tim da njih ne treba puno!!!) to je već perverzija.
Pred kraj dodati noklice-žličnjake napravljene od jaja, brašna i malo isjeckanog prešina, a na samom kraju dodati vrlo sitno kosani češnjak, male kockice mesnatije slanine, peršin, kumin i majoran. Neka lagano provrije i uz domaći kruh i crno vino uživajte!
(30-40 dag govedine bez kostiju, može i kombinacija prije navedena, cca 1,5 litar prave goveđe juhe, 25 dag krumpira, 5 dag masti, 3 dag mesnatije slanine, žlica ukuhane rajčice ili malo ne previše pirea od rajčice, 4-5 režnja češnjaka, za noklice 1 jaje+2-3 žlice brašna+malo isjeckanog peršina, 1 luk, pola dcl do 1 dcl bijelog suhog vina, vezica peršina, žlica mljevene crvene paprike i to kombinacija slatke i ljute, tko voli može i 1 feferon, sol, kumin, majoran, eventualno malo suhih mesnatijih rebrica, eventaulno koji suhi vrganj sitnije izrezan a prije natopljen, no i bez rebrica i vrganja može!!!)
Post je objavljen 27.01.2008. u 16:49 sati.