Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/slatkipsici

Marketing

NJEMAČKA DOGA (DEUTSCHE DOGGE)

Image and video hosting by TinyPic

CRNA NJEMAČKA DOGA (Deutsche Dogge Schwarz)
Zemlja porijekla: Njemačka
Podrijeklo: Na grčkom novcu iz 36. godine pr.n.e ugravirana je slika psa, vrlo nalik današnjoj dogi. Stoga se smatra da taj potječe iz Grčke. Ipak o njemu postoje precizniji i nepobitni podaci nekoliko stoljeća kasnije. Naročito su u njemačkoj bili oduševljeni tim divnim životinjama, sposobnim da pobjeđuju u borbama sa medvjedima i vukovima. Kad su nestali barbarski invazori, ovi su psi selekcionirani, križanjem mastifa sa irskim hrtovima. Tako su nastali veliki psi, vitki, okretni i lijepi. U Engleskoj ih, međutim, nazivaju danska doga mada njemačke doge nemaju nikakve veze s Danskom.
Vličina:Najmanja visina mužjaka je 80 cm, ženke 72 cm, ali se najviše cijene primjerci koji nadilaze te mjere. Težina njemačke doge je oko 60 kg.
Dlaka:Crna Njemačka doga je potpuno crna i sjaji se poput laka, s tamnim očima. Takozvana plava varijanta (plavkasto-siva). Sve doge imaju kratku dlaku, gustu i priljubljenu, sjajnu.
Narav: Po prirodi uravnotežen, postaje agresivan ako to okolnosti traže, naročito ako neko ugožava gospodara. Ali u biti je dobar, privržen i strpljiv.
Korištenje: Njemačka doga je bila sve: borben pas, lovački, za pratnju, čuvar, pas za osobnu obranu. Danas se koristi za čuvanje ali se naročito drži zbog ljepote i dobre naravi, kao dekorativan gost vrtova.
Hrana: Odrasla Njemačka doga treba dnevno 1,50 kg mesa uz rižu i povrće. Ne smije se udebljati pa treba mnogo kretanja.

Image and video hosting by TinyPic

ŽUTA NJEMAČKA DOGA (Deutsche Dogge Gelb)
Zemlja porijekla: Njemačka
Podrijetlo: Isto kao i kod crne njemačke doge.
Opis: Fizičke i psihičke karakteristike Njemačkih doga slične su za sve varijante (postoji još crna i tigrasta). Mijenja se, naravno, boja dlake koja je kod ove doge žuta, od svijetlo do zlatno žute, s crnom maskom.
Narav: Postoji veza između boje dlake i naravi njemačke doge. Žuta doga je nježnija od crne i stoga živahnija.
Korištenje: Nekad lovački pas na divlje svinje i pas za osobnu obranu, danas se koristi za čuvanje vrtova i kuća, gdje se može razuzdano istrčati, što joj je potrebno za dobru fizičku kondiciju.
Napomena: Potrebno je često čektakti sa tvrdom četkom. Ležaj mora biti zaštičen od hladnoće i vjetra.

Image and video hosting by TinyPic

TIGRASTA NJEMAČKA DOGA (Deutsche Dogge Getigert)
Zemlja porijekla: Njemačka
Podrijeklo: Službena kinologija smatra da se radi o križanju, izvršenom u srednjem vijeku, između mastifa i irskog hrta. (vidi crna Njemačka doga).
Opis: I ova doga ima iste karakteristike, treba samo napomenuti, da je i tigrasta doga neznatno laganije građe od crna. Temeljna boja zlatno-žuta, svijetlija ili tamnija, uvijek prošrana sa poprečnim crnim crtama, jasno istaknutim kao u tigra. Što je temeljna boja intenzivnija, to su crte izrazitije. Bijela mrlja na grudima i svijetle oči smatraju se greškom.
Narav: Tigrasta Njemačka doga je najživahnija od svih. U biti je dobra, strpljiva sa djecom, privržene gospodaru i članovima obitelji te nije agresivna prema strancima.
Korištenje: Dobar čuvar, ali prije svega vjeran i dekorativan pas za pratnju.
Napomena: Njemačka doga mora biti dobro odgojena, da sluša na riječ, kako ne bi nekog prestrašila ili u razuzdanoj trci srušila

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Post je objavljen 27.01.2008. u 15:53 sati.