Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kolegicamica

Marketing

Malo misterije...

India se povukla u sebe, izgubila dva kilograma i općenito izbjegavala svaku priliku za konkretan uvid u njeno emocionalno stanje. Samuel ju je gledao kako iz dana u dan pati u tišini. Da, govorila mu je o ljudima, mjestima, uspomenama, mislima, kao i svaki drugi pacijent i pomislio je, da je vidi po prvi puta, činila bi mu se kao osoba koja je tragedije svog života prihvatila na način koji zahtijeva ništa manje nego divljenje jednom karakteru i volji.

Ali što se događa unutra? – mislio je gledajući je – U koliko riječi stane tuga koju prešaš kako bi u svoj svojoj kvantiteti stala u to postojanje? Je li se ona stara već pretvorila u prah, pa se ne sjećaš u kojem ju je smjeru otpuhnuo vjetar ili je čuvaš za neke druge dane, kada ove oči neće biti uprte u tebe?

Nevjerovatna snaga što ju India nosi u sebi Samuelu je zastrašujuća. Jedno je biti neovisan, manje osjetljiv i kontroliran, ali željeti biti jedini koji sam sebe zacjeljuje….. Zašto odbijaš ruku koja ti je ispružena? Osim ako i dalje misliš da nije iskrena.

Sjećaš li se imena koje sam ti spomenuo prošle godine, Terrance Loewe? – Samuel upita na terapiji.

Da. – odgovori India.

I rekla si da ga ne poznaješ. Časna sestra Pearl mi je spomenula da te jednom vidjela s njime u siromašnoj četvrti. Možda ga se sjećaš pod drugim imenom ili nadimkom. Darren Wells je spomenuo nekoga pod aliasom Pisac.

Da znam, nakon što si rekao shvatila sam da je to ista osoba. Anagram. Kakav tip.

Tko je on?

Narkoman koji si je umislio da je ispao iz filma pa je provaljivao u kompanije, banke, FBI. Općenito još jedan nitko u usponu.

U kakvom ste bili odnosu? – Samuel ispituje u kojem je stadiju njena istina.

India se zamisli. Treba li mu reći ili ne, je li on zaslužio istinu ili je možda ona? Može li si priuštiti da mu konačno vjeruje? Kada će sve to završiti? Ili, zašto spekulirati, kada to može biti sada.

Sredstvo do cilja. – odluči se India.

Kakvog cilja?

Bio mi je sušta suprotnost. Saznavši da sam posvojena, moj cijeli život, svi principi i pravila u njemu koje sam poštovala zbog imena Jamieson izgubili su svoje značenje. Više nije bilo važno s kim se družim pa sam odlučila isprobati drugu stranu života.

Bio ti je dečko? – pokuca na vrata njene dosad zaključane privatnosti.

Dva sata ne može se kvalificirati ni kao spoj. – ona otvori.

Poznavala si ga dva sata? – Samuel se odluči prikloniti toj tvrdnji.

I to je bilo previše. Najgore ljubljenje ikada. – slaže.

Kako ste se upoznali?

Darren je išao s njim u školu. – kaže istinu – Mjesec dana prije požara nas troje smo se sreli u robnoj kući. Upoznao nas je.

Samuel na trenutak izoštri nepoznatu informaciju – Zar Darren nije išao u tvoju školu?

Ne, on je išao u javnu. – objasni India pitajući se kako to nije znao – Iako je kod nas provodio skoro više vremena nego tamo. Richard ga je zaposlio jer je stvarno talentiran, a i mislio je da će se netko naših godina tamo dobro uklopiti.

A Loewe, kako se on uklopio?

U sve to? Sat vremena nakon što smo se upoznali opet sam ga srela, baš kad sam koraknula na pokretne stepenice. Bio je iza mene. Sam. Rekao je da je Darren morao ići kući. Započeo je priču glazbe, svega pomalo i zapričali smo se.

I pozvao te van?

Da. – India uhvati njegov pogled – Nisam joj rekla naravno, Mirage bi se zgražala.

Jesu li Rebecca i Lenard saznali da si izašla s njim?

Bili su mrtvi.

Samuel se primakne stolu u bijeloj sobi – S njim si se našla u noći požara?

Da. Došao je po mene autom na kraj ulice. Ja sam se iskrala.

Kada?

Oko jedanaest i trideset. – udovolji mu još jednom istinom.

A vratila se? – Samuel će napeto.

Oko dva.

Znači da je bila nesreća. Procjenjeno je da je požar počeo oko jedan. On je svjedok da si bila s njime. Jesi li bila s njime cijelo vrijeme?

Da. – India kaže sjetno.

Samuel ustane iz svoje stolice uzbuđen – Tada možemo dokazati tvoju nevinost. Moramo pronaći Terrancea Loewea.

Ako je još živ. A onda mi još samo trebaju povjerovati.

Ali imala si razlog. – on hoda prostorijom razmišljajući naglas – Saznanje o vlastitom posvajanju za tinejdžera automatski produbljuje krizu identiteta koja je psihosocijalno i biokemijski ionako zagarantiranana u adolescentskom periodu. Izvući ćemo te iz ovoga. – pogleda je sjajnim očima – Moram nazvati Colea.

India uhvati taj pogled. Njegove oči strastvene su. Bez sumnje i straha, tako čvrsto i odlučno zavidno žive i željne pustolovina životnih iskustava kojima će i dalje pobjeđivati u svojim bitkama, ne predajući se pred nikakvim preprekama. Ona pomisli kako je to sigurno lijepo, kad u sebi nosiš postojanu iskru života koju s takvom prozračnom lakoćom slobodno nudiš strancu ne bi li se on vidio u odrazu tuđeg pogleda. Tvog Samuel.

On i Cole podijelili su zadatke. Samuel će nazvati šerifa Jedepa koji je radio na Indiinom slučaju, a Cole Tallahasseeski odjel za narkotike kako bi vidjeli hoće li ime Terrenca Loewea negdje isplivati.

Obradili smo mjesto zločina. – šerif Jedep govori Samuelu preko telefona – Nije bilo direktnih inkriminirajućih dokaza paleža. S druge strane, njen kovčeg s novcem i odjećom ukazali su nam na konkretne namjere.

Jeste li ikada naletjeli na ime Terrance Loewe?

Šerif se zamisli nad svojim uredskim stolom – Ne.

Nekoliko je godina stariji od Indie, pohađao je javnu školu, moguć ovisnik o drogama. Problematični tinejdžer. – Samuel mu nastoji osvježiti pamćenje.

Loewe. – šerif podigne obrve i podsmjehne se vlastitom sjećanju – Da, huligan, nisam ga vidio godinama. Mali je lažljivac i niš koristi to vam mogu reći. – uzdahne – I on je htio pet minuta slave.

Kako to mislite?

Došao mi je u postaju sa smiješnom pričom, odmah sam ga potjerao. – šerif Jedep kaže ponosno.

Što je rekao?

Ma gluposti. – šerif odmahne rukom – Da je India njegova djevojka i da su bili zajedno te noći. Izmislio je priču, nešto je trabunjao. Glupan. Ne bi me čudilo da su narkotici imali posla s njim.

Samuel se primi za čelo jedva vjerujući da razgovara s jednim šerifom okruga – Da ga niste potjerali India bi bila u sasvim drugom položaju nego sada. Imala bi alibi, a njeni bi joj psihijatri mogli lakše pomoći. Imala je razloge da se tako ponaša.

O čemu pričate? Kakvi razlozi? – šerif Jedep se blago uzruja smatrajući Samuela nedovoljno kompetentnim da tako komentira – Ma slušajte, znao sam njenog oca. Nabavio nam je dobru pogodbu za policijske aute preko poznanstva. Poslije njegove smrti za njegovu kćer sam učinio što sam mogao. Nisam dopuštao glasine da mu se poremećena kćer povlači sa takvim tipovima. Ako vi kažete da je bila s njime, to više dokazuje moju tvrdnju. Susjeda ju je vidjela kako gleda u tu kuću kao hipnotizirana. Nije nimalo htjela pomoći niti se uopće oglasila. Naravno da je kriva. Inače bi se branila. Zapalila je tu kuću i njih unutra jer je luda.

Samuel bi mu najradije odmah poklopio slušalicu. Uskogrudno razmišljanje čovjeka koji treba biti utjelovljenje povjerenja, sigurnosti i inteligencije koja barata, kako oružjem tako i tuđim životima mu je neshvatljiva. Ne može govoriti o svojim pronalascima, treba Indiino dopuštenje i Veritasov stav prema cijeloj stvari prije nego ih podijeli s javnosti, dakle pogotovo ne s policijskim službenikom. No u njegovom umu jedno je bez sumnje, njena nevinost.

Što su rekli? – Samuel upita Colea koji upravo ulazi u njegov ured.

Nemaju ga u računalu. – Cole odmahne glavom – Ti?

Imam šerifa koji potvrđuje njenu priču ali je uvjeren u njenu krivnju. Kako da dokažemo da se s njim trebala naći baš te noći i opravdati kovčeg? On je jedini svjedok, a mi ga ne možemo naći. – Samuel se zavali u stolac zamišljen u svoj novi problem.



Post je objavljen 27.01.2008. u 14:58 sati.