Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/winningwomen

Marketing

....Prag....

Pa evo pošto smo sad stalno u "Pragu",tj. stalno pričamo o maturalcu, kak će nam bit, šta ćemo sve vidjet la la la-.......pa sam odlučila malo napisat o njemu....

Prag (češki Praha) je glavni i s 1,2 milijuna stanovnika najveći grad Češke.
Zemljopisno leži u sredini Češke kotline na rijeci Vltavi.Pretpostavlja se da u Pragu živi još oko 300.000 neprijavljenih osoba, tako da se ukupan broj stanovnika penje do 1,5 milijuna.


Ima dobro očuvanu srednjovjekovnu gradsku jezgru: Hradčani i Malá Strana na lijevoj obali te Staré Město i Nové Město (Stari i Novi grad) na desnoj obali Vltave. Zbog svog položaja neposredno na rijeci jezgra je u prošlosti često bila izložena poplavama.

Grad se počeo brže razvijati nakon izgradnje željeznice 1845. kada je ugljen iz bazena Kladno omogućio razvoj metalurgije što je dovelo do povećanja broja stanovnika. Grad je postao snažno industrijsko središte i postupno uključio u svoj sastav susjedna manja naselja kao industrijske gradske četvrti pa su tako nastali Libeň s pristanišnim bazenom Vysočany, Hloubětín, Karlín i Smíchov.


Image Hosted by ImageShack.us

--Karlštejn--


Prag je postao i trgovački centar,a kasnije su pridodane i cestovne veze te velika zračna luka Ruzyně udaljena samo 10 km od gradskog središta.
Prag je od 1918. do 1939, odnosno od 1945. do 1993. bio glavni grad Čehoslovačke. Jedna je od rijetkih prijestolnica Srednje Europe koja je u drugom svjetskom ratu ostala gotovo potpuno pošteđena ratnih razaranja.


Image Hosted by ImageShack.us

--Križikove fontane--


Zbog izvrsno očuvane srednjoeuropske arhitekture postao je jedno od najpopularnijih srednjoeuropskih turističkih odredišta i omiljena lokacija za snimanje mnogih filmova s povijesnom tematikom.


Image Hosted by ImageShack.us

--Telč--

To je bilo ukratko, a mi čemo vam bit u hotelu Slavija. Odma nekih 100 metara od nas, sa jedne strane će nam bit metro, a s druge željeznica.
U hotelu su dvokrevetne i trokrevetne sobe.Već smo se malo porječkali zbog toga...al ok, riješili smo to yes . Imat ćemo jedan slobodan dan, ići čemo u onaj disco na tri kata (valjda bude ok). A da samo ne spominjem shoopin centar, zujo thumbup bit će nam zaakon.

Uf, eto. ...i da da idemo 24.08., točno 10 dana poslije mog rođendana smijeh Ugl.zabavit ćemo se najbolje što možemo, jer je ipak to najbolji izlet u životu. To se ne propušta. yes wave


Post je objavljen 26.01.2008. u 11:20 sati.