Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dijamantnidvorac

Marketing

Molitva za Srbe

Na ovo me potaknula rečenica: "Ono što iznenađuje jest, da značajno manje kršćana, koji su praktični vjernici smatraju, da biti valjanim katolikom znači moliti za Srbe, koji su počinili ratne zločine."

Iza nas je rat u kojem su ratovali Hrvati i Srbi, a prije toga rata, živjeli smo u zajedničkoj državi u kojoj su često odnosi Hrvata i Srba bili narušeni. Nezgodno je i što su Hrvati obično katolici, a Srbi obično pravoslavci pa je i tu razlika. Malo koji Hrvat je pravoslavne vjere. Jedan od njih je Josip Pančić, prirodoslovac rođen u Bribiru kod Crikvenice. Dobio je poziv iz Srbije, da tamo radi. Prešao je na pravoslavnu vjeru. Proslavio se po tome što je otkrio novu vrstu drveća - omoriku, koja se po njemu zove Pančićeva omorika. U Hrvatskoj ne raste sama, ali je ima puno po parkovima. Izgleda kao bor, koji ima krošnju u obliku sklopljenog kišobrana. U Zagrebu je npr. ima kod tvornice Kraš.
Isus je rekao, da treba voljeti sve ljude. Napomenuo je, da i pogani vole one s kojima se dobro slažu i s kojima su slični, pa kršćani trebaju napraviti korak više i voljeti i one koji im se na prvi pogled ne sviđaju.
Iza nas je rat, treba oprostiti i ne osvećivati se, ali ne treba zaboraviti i praviti se, da ništa nije bilo. Rane ne mogu zacijeliti na silu, treba vremena za to. Hrvati i Srbi ne trebaju se mrziti, ali ne treba ni inzistirati na nekoj velikoj suradnji i prijateljstvu, jer još ima rana, koje prvo trebaju zacijeliti.
Poznam dosta Srba, nekoliko mojih prijatelja i prijateljica su iz miješanih brakova, upoznao sam neke Srbe na poslu, jedno vrijeme dopisivao sam se s dvije cure iz Srbije, iz Pančeva i Niša. One su studentice, neopterećene politikom, nisu sudjelovale u ratu, ne mrze Hrvate, gotovo su iste kao i cure u Hrvatskoj, nema tu neke velike razlike.
Prva cura s kojom sam bio u ljubavnoj vezi bila je Srpkinja. Nisam to odmah znao, ali kada sam saznao, nije mi smetalo. Zadnja cura u koju sam bio zaljubljen je iz miješanog braka, majka joj je Srpkinja, tata Hrvat. Ona slavi i katolički i pravoslavni Božić.
Katolici i pravoslavni s katoličkog gledišta, smiju se vjenčati pod uvjetom, da katolici i u braku budu katolici, a pravoslavni imaju slobodu ostati u svojoj vjeri.
Srbi se križaju s tri prsta i to je mrsko Hrvatima. Ali to križanje s tri prsta u svojoj biti ima dobro značenje, jer tri prsta označavaju vjeru u Presveto Trojstvo - Otac, Sin i Duh Sveti.
Nije lako biti Srbin u Hrvatskoj ni Hrvat u Srbiji. Ovo drugo je još teže biti, jer Srbi imaju veća prava u Hrvatskoj, nego Hrvati u Srbiji. Srbima u Hrvatskoj je pomalo neugodno, krotki su, paze na to što govore, na oprezu su, teže im je opustiti se, nego Hrvatima. Mnogi Srbi u Hrvatskoj su već dugo tu i njihovi preci, ukomponirali su se u prostor i osjećaju se tu kao doma, što je i dobro i neka tako i bude. U Hrvatskoj trebaju živjeti i pripadnici i drugih naroda i vjera, ne samo Hrvati i katolici.
Zanimljivo je, da se u inozemstvu Hrvati i Srbi odlično slažu i na izborima za miss ili na sportskim natjecanjima, slažu se bolje, nego s drugim narodima, zbog sličnosti u jeziku i mentalitetu.
Danas Hrvati igraju u polufinalu Europskog prvenstva u rukometu, a dvoje mladih Srba su u muškom i ženskom finalu teniskog Grand slama u Australiji- Australian Open. Nadareni smo za sport.
Mladi Srbi imaju pozitivnije mišljenje o Hrvatima od starijih. Jednoga dana, normalizirat će se odnosi, zacijeliti rane i bit će lakše živjeti u zajedničnom susjedstvu.

Molitva za Srbe (i Hrvate)

Dragi Bože, koji si zajednički i katolicima i pravoslavnima, pomozi, da bude mir i poštovanje između Srba i Hrvata. Neka se Tvojom pomoći obnove posrnula gospodarstva, sagrade mostovi, očiste minska polja, zacijele bolne rane u dušama. Neka se srpska i hrvatska djeca zajedno igraju neopterećena teškom prošlošću i neka žive u miru i toleranciji. Obrati one, koji su činili ratne zločine, ubijali i razarali, rušili crkve i bolnice. Neka iz njihovih duša nestanu mržnja, osveta i lude ideje. Podaj pokoj vječni stradalima u ratovima i neka budući naraštaji nauče pouku iz njihove žrtve.
Neka i Hrvatska i Srbija postanu normalne zemlje u kojima žive sretni ljudi. Amen.

Post je objavljen 26.01.2008. u 00:57 sati.