Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/07morsky08

Marketing

tamburice i mandoline



Posao stoljeća napokon je dogovoren!

Vidjeh da se u Slavoniji rađa dobar biznis. Kao svakom dobrom biznismenu moj nos je osjetio dašak mirisa. Mislim, cijeli moj uspješan život dokaz je mog dobrog njuha za bisnis. Čim me čovjek vidi zna o kakvoj se sposobnoj poslovnoj ženi radi.
Brzina je ključna stvar. Reagirati brzinom munje.
Odrađeno.
Posao dogovoren.
Pljunusmo u dlan i pružismo ruku.
O udjelu u dobiti naknadno ćemo se dogovoriti.

Znatiželjnici jedni, sad bi vi da se izlajem!
A-a. Zavjet šutnje.

Dakle, drug akademik i ja dogovorili smo posao od kojega će procvjetati naše dvije regije. Jer smo skužili da ne možemo vječito ležati i plakati. I čekati da nas se naša metropola, naš financijski generator, naša centrala, naš dragi beli grad sjeti.
Ima on drugih važnih stvari za misliti.
Provincija - pih.

E, pa pih-provincija uzima stvari u svoje ruke. Regionalni razvitak preuzeli smo na sebe. Na svoja nejaka pleća.

O čemu se radi?
Pa o ljubavi!
O čemu bi se drugome radilo kad se udruže Dalmacija i Slavonija.

Photobucket

Ljubavni napitak je u pitanju.
Primamo i bjanko-narudžbe.

Photobucket

Photobucket



PLANIKA - MAGINJA

Područje na kojem raste planika je atlantsko područje zapadne Europe, Sredozemlje, Dalmacija i Istra. Planika maginja (Arbutus Unedo L.), sinonimi Jagodičnica, Jagodnjak, Planičac je zimzelena biljka. Uzgajamo je kao grm ili manje drvo, a spada u vrlo cijenjene ukrasne biljke. Listovi su joj dugi 6 – 9 cm, usko jajoliki i 2 – 3 cm široki, na 3 – 10 mm dugoj peteljci.

Plodovi planike – maginje su okrugli, debljine oko 2 cm, narančasto – crveni, a crvenkasta kora im je bradavičasta, točkasta slična vrtnoj jagodi ili kori na plodu Liči - ja. Plodovi dozorijevaju u listopadu, kada počinju mijenjati boju iz zelene u žutu, narančastu i žarko crvenu. Taj se proces odvija postupno, tako da se plodovi počinju bojiti u različito vrijeme. U isto vrijeme postupno počinje i cvat, pa se iz bijelih grozdova razvijaju cvjetovi slični vrijesu koji su zanimljivi za kukce, posebice pčele, koji ga veselo oblijeću, jer u to doba nema cvijeća koje daje med. Kod planike je vrlo zanimljivo da ima istovremeno zrijuće plodove i bijele cvjetove, koji će se u razdoblju od jedne godine oblikovati u zrele plodove. Crveni zreli polodovi su ukusni i sadrže veliku količinu vitamina C, mogu se jesti ušečereni, a kada su već mekani, sadrže i izvjesnu količinu alkohola, stoga uživanje veće količine takvih plodova može prouzročiti i laganu opijenost. Stoga ih preporučam za izradu likera, šerbeta i marmelade.

U kozmetici se plodovi planike upotrebljavaju kao dodatak kremi za njegu lica (omogućuje jednakomjerno tamnjenje kože), jer sprečava nastajanje smeđih pjega na obrazima. Krema je preporučljiva protiv starenja kože, raznih izraslina, nejednakomjerne puti, pjega nastalih od izlaganja suncu, hormonskih poremećaja i sl.


Post je objavljen 25.01.2008. u 14:04 sati.