Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Tajkunski urbanizam u Zagrebu: ne samo Cvjetni trg!

Zelena lista

Zagreb, 24.01.2008.


PRIOPĆENJE ZA JAVNOST
povodom tajkunskog urbanizma u
Zagrebu




Politička stranka Zelena Lista, pridružena članica Europske zelne stranke, bez rezerve podržava subotnju akciju Prava na Grad i Zelene akcije protiv izgradnje poslovno stambene zone u donjogradskom bloku Preradovićev trg-Varšavska-Gundulićeva, u javnosti poznatije kao „slučaj Cvjetni“.

Smatramo da je „slučaj Cvjetni“ najeklatantniji primjer i prava paradigma svih istih i slučnih projekata kojima je najnoviji Zagrebački GUP, pod palicom gradonačelnika Milana Bandića širom otvorio vrata. Zato smatramo da se sve progresivne snage našeg grada ali i Hrvatske trebaju tome suprotstaviti svim sredstvima. Nakon dugotrajnog donašenja zagrebačkog GUP-a koje se pretvorilo u pravu sapunicu i farsu, malo je još preostalo sredstava za tu borbu.

Građanski neposluh je sigurno jedno od efikasnih sredstava i ovom prilikom apeliramo na sve Zagrepčane da dođu 26. siječnja na prosvjed u Varšavsku u što većem broju.

Koristimo ovu priliku i da upozorimo naše sugrađane da to imaju na umu i onda kad će 2009. direktno birati novog gradonačelnika.

Cvjetni plac nažalost nije usamljen slučaj. U sjeni „slučaja Cvijetni“ odigravaju se mnoge druge slične „tajkunarije“. Što je najgore, od njih nije pošteđena niti povijesna stara jezgra Gradeca i Kaptola.

* U srcu Tkalčićeve ulice (br. 54) upravo niče šoping centar koji je svojim gabaritima uzdrmao temelje susjedne višestoljetne kuće.
* Jednog vikenda, u kolovozu 2006. srušen je ljetnikovac biskupa Alagovića u Novoj vesi 98. koji je još uvijek na popisu zaštićenih kulturnih spomineika na službenim web stranicama Grada Zagreba.
* U Tuškancu 19. vlasnik Euroherca je u jesen 2006. posjekao 50-tak stoljetnih stabala u sastavu zaštićene park-šume Tuškanac i zatrpao potok za oborinske vode. Da zeleni i mediji nisu digli „dreku“ u tišini bi sravnio sa zemljom i Planićev mali šumski ljetnikovac, također spomenik arhitekture.
* Radi izgradnje garaže na početku Tuškanca, ne samo da je bezdušno posječeno 6 stoljetnih platana, nego je nedavno ozbiljno ugrožena i statika zgrade kina Tuškanac – monumentalnog, prekrasnog zdanja iz 1862. godine za koje su vezani mnogi povijesni i kulturni događaji Zagreba.
* Na početku Medvedgradske, tamo gdje prestaje Tkalčićeva, ovih dana dobiva obrise hipermoderno monumentalno zdanje novog šoping centra, poznatog pod nazivom Prebendarski vrtovi. Osim što su po svom izgledu i dimenzijama potpuno neprimjereni povijesnom okruženju, Prebendarski vrtovi su uništili pozamašnu zelenu zonu zasađenu visokim i niskim raslinjem, potkopali brijeg na kojem je izgrađen početak Nove Vesi i svojom blizinom ugrozili baroknu kapelicu iz 18 stoljeća koja stoji u vrtu zgrade u Mikloušićevoj ulici. Svemu tome treba dodati i činjenicu da će još jedan šoping centar u neposrednoj blizini postojećeg Kaptol-centra stvoriti nezamislivo opterećenje automobilima na okolne ulice, koje su sve nastale u srednjem vijeku.
* Na desetak koraka od Trga bana Jelačića, u Cesarčevoj, počela je ubrzana izgradnja novog poslovno-stambenog kompleksa s pogledom na Katedralu. Nositelj tog poduhvata je IGH, čiji se suvlasnik Juire Radić veseli što će stanari njegovih luksuznih stanova imati prekrasan pogled na zagrebačku katedralu. G.Radić se nikad nije zapitao kakav će pogled imati posjetioci katedrale.
* Istovremeno, dok u povjesnoj jezgri niču razvojničke (developerske) interpolacije, većina zgrada na Griču zbog zapuštenosti propada i to čak i zgrade u kojima su smještene tako važne institucije poput Državnog arhiva Hrvatske ili Ustavnog suda.

Dovoljno je navedeno primjera da se s pravom može postaviti pitanje: što radi Gradski zavod za zaštitu spomenika kultrue i prirode?

Upravo takvo pitanje službeno su postavili vijećnici Zelene Liste na posljednjoj sjednici Vijeća četvrti Gornji grad Medveščak. Uputili su ga putem Vijeća spomenutom zavodu tražeći odgovore o tome u kakvom je stanju spomenička i prirodna baština na teritoriju četvrti, koliko i kako se troši spomenička renta te što se sve nalazi na popisu spomeničke baštine nakon prekategorizacije koja je izvršena u svrhu donošenja GUP-a.

Odgovor smo dobili neki dan. Potpisan je od strane Pročelnice Doris Kažimir. Gospođa Pročelnica nas obavještava da sve što nas zanima možemo pronaći sami na službenim internetskim stranicama Grada Zagreba a da „izvješće o stanju kulturnih dobara dostavlja nadležnom ministrarstvu“.

Ovo je još jedan od primjera potpune netransparentsnosti rada gradskih službi koje smatraju da su dužne račune polagati isključivo višima od sebe – državi.

Vlasta Toth, supredsjednica Zelene Liste
I članica Vijeća četvrti Gornji grad





Post je objavljen 24.01.2008. u 23:23 sati.