Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hrpolitika

Marketing

Ležajina kvaliteta

Odgovarajući na upit o slučaju učenika nesrpske nacionalnosti iz osnovne škole u baranjskom mjestu Jagodnjaku, predsjednik Republike Stjepan Mesić je rekao da nitko, pa ni roditelji, ne bi smjeli postavljati pitanje nacionalnosti nastavnika. "I Srbin može predavati hrvatski jezik i Hrvat može predavati srpski jezik, i Srbin može predavati povijest i Hrvat može predavati povijest. Jedino je pitanje koliko je on kvalitetan, a ne koje je nacionalnosti", rekao je Mesić.
I u pravu je hrvatski predsjednik. No, u pravu su i ljutiti roditelji iz Jagodnjaka, makar u dvije stvari – kada traže da se njihovoj djeci ne nameće silom srpski jezik i ćirilica te da ode ravnatelj Milovan Ležaja koji im je "omogućio" takvo školovanje. Nije pri tome bitno koje je Ležaja nacionalnosti, nego koliko je kvalitetan.
Njihovi drugi zahtjevi, poglavito onaj da se u školu vrati nastavnici hrvatske nacionalnosti posljedica su nekvalitetnog rada ravnatelja Ležaje. Da je on kvalitetno obavljao svoj posao, ne bi bilo razloga za nezadovoljnih prosvjede roditelja osnovaca iz Jagodnjaka, a onda ni njihovih zahtjeva, kao ni potrebe da se djeca autobusom prevoze u susjedni Čeminac kako bi mogla pohađati nastavu na hrvatskom jeziku.
No, Ležaja – i ne samo on – još "ne vidi" u čemu je problem. "Večernji list" prenosi njegovu izjavu u kojoj kaže: "Što znači da četvero učenika ide u Čeminac? Ja bih trebao zatvoriti školu?! Kakav bi sustav bio kad bi svi roditelji birali učitelje? Voditelj za hrvatski jezik bit će izabran za dan-dva, a nećete ga birati ni vi, ni oni. Nemojte me više uznemiravati."
No, valja podsjetiti sve one koji su zaboravili, inicijalni problem nije nacionalna pripadnost "voditelja za hrvatski jezik", nego to što u Ležajinoj školi nije bilo ni voditelja ni hrvatskog jezika. Kako je u svojoj kratkoj kronologiji u studenom 2007. objavio "Jutarnji list", još u lipnju 2003. Milovan Ležaja odbija zahtjev obitelji Urtail da njihov sin Denis krene u 1. razred osnovne škole po hrvatskom programu jer je "Jagodnjak škola za srpsku nacionalnu manjinu". To je bio prvi u nizu nezakonitih, nemoralnih i nelogičnih poteza ravnatelja Milovana Ležaje.


Post je objavljen 25.01.2008. u 01:15 sati.