Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bilojednomukuhinji

Marketing

varivo od kelja

varivo od kelja
Kelj očistimo i narežemo listove na komade, ne premale. Dodamo vode no s količinom treba paziti jer kelj, sam po sebi ima dosta tekućine, pa će i on pustiti dosta toga. Recimo vode neka se doda do polovice visine kelja. Kad zakipi, pokriti i neka lagano kuha petnaestak minuta. Dodati papričicu, da bude malo pikantnije, malo pirea od rajčice za boju i nešto suhog mesa ako imamo. Malo špeka ili pak bunceka koji neka je već napola skuhan. Čak ako imamo i samo vodu od kuhanja bunceka može i ona samo pazimo da ne bude "prejaka", pa je po potrebi razblažimo. Ubacimo krumpir narezan na kockice, dolijemo tekućine ako treba da bude pokriveno, malo soli i kuhamo dok se krumpir ne skuha. Napola skuhanom krumpiru i kelju dodati kocke za juhu. Skoro na kraju dodamo zapršku, koju smo dobili da smo na ulju zapržili brašno, lagano ne prejako, dodali nasjeckani češnjak, nakon toga i slatku crvenu papriku, sve zajedno malo prepržili i dodali varivu.
Tavicu isperite tekućinom od variva, nazad u varivo. Neka se kuha još 5-10 minuta. U međuvremenu provjerite sol i začinite s malo crnog papra po ukusu (ja volim kad je ljući!). Na stol se stavlja posuto s malo svježeg peršina, ako imamo i kiselim vrhnjem po želji. Čak se i sami kelj na kraju može zgusnuti čašom kiselog vrhnja, makar ja to volim da si svako uzme po želji.
Ako nismo imali mesa, a spadamo u one koji bez njega ne mogu, rješenje je najboje "faširanci", kako je to moja baka znala. Kukuruzni kruh i bijelo vino.
(jedan ne preveliki kelj, mala ljuta papričica, chilly ili nešto slično, malo pirea od rajčice, malo suhog mesa, malo eventualno vode od kuhanja bunceka, 2 veća krumpira, sol, papar, 1-2 kocke za juhu, 2-3 žlice ulja, 1-2 žlice brašna, 3-4 veća režnja češnjaka, 1-2 žličice slatke crv

Post je objavljen 23.01.2008. u 20:14 sati.