Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/seaqueen

Marketing

Užas gradskog prijevoza

Ne znan šta su si umislili pojedini vozači Prometovih autobusa na gradskim linijama da imaju takvu slobodu da svakodnevno na razne načine vrijeđaju putnike. Jedan od posljednjih bio je danas i sama sam mu nazočila. Cura od nekih 18 godina ušla je u autobus na prednja vrata kao i ostali prije nje. Međutim umisto da autobus krene ubrzo su se iz njega začuli povišeni tonovi. Naime, vozač linije broj 12 (na dužnosti oko 13:20) odjednom se histerično počea derat na nju, otvoria vrata i naredia joj da smjesta izađe van autobusa. Razlog za to je bia šta nije prije ulaska pripremila pokaznu kartu, a kada je otvorila torbu kako bi ju izvadila i pokazala ju on nije ima dovoljno živaca kako bi ju sačeka da ju pronađe. Jednostavno se izdera na nju, na šta mu je ona po meni prilikom izlaska s punim pravom odgovorila da je seljačina i da ne zna ko mu je da posa.
Međutim nisu samo vozači ti koji su nepristojni i živčani. Kondukteri su posebna priča, čast iznimkama. Jednom san kupila kartu koju nije tia poništit niti jedan od tri stroja za timbravanje. I naravno u bus je uša kondukter koji me odma počea vrijeđat da sam neodgojena, glupa, da mu lažen…

Moran reć da je osoblje ovog poduzeća ono koje je neodgojeno, nestručno, živčano, pokvareno do iznemoglosti. Od kud in samo pravo da nas vriđaju.
Kao prvo, kada u autobus uđe neko koga vozači znaju taj se može vozit besplatno u bilo koje doba dana i do bilo kojeg mjesta. Drugo, neće se derat na nekog snažnijeg muškarca al kad se radi o ženi vriđaj stari do mile volje. Drogaše i pijance puštaju unutra na sva zvona jer se boje da im ovi ne bi nešto napravili pa se tako može desit da se većinu dana vozite u autobusu koji zaudara na nečiju bljuvotinu. Ono najvažnije, kao tribali bi putnike puštat samo na prednja vrata pri tome im pregledavajući karte. Jedan dan to rade, a drugi dan ne, treći opet i onda se taj treći izderu na nekog šta nema kartu, a dan prije sve su osobe puštali i na druga i treća vrata bez ikakvog zahtijevanja za kartom. Da ne spominjem kako se za jednu jedinu stanicu treba izdvojit 9kn. Za stanice koje su međusobno udaljenje možda nekih 100m. I mogu tako nabrajat u nedogled. Krajnji pokazatelj bezobrazluka je kada neke dane jednostavno odluče preskočit najraniju jutarnju vožnju jer misle kako nema potrebe, kao neće bit putnika. A da ne spominjen kako unatoč novim autobusima kojima se redovito opskrbljuju na ulicama još možete vidit one koji su na rubu raspadanja i za koje jednostavno ne znate kako uopće mogu vozit jer su na rubu ispravnosti. Pojedini voze i preko dozvoljene brzine kao da ih briga za živote ljudi koji su unutra, a od kojih su polovica mala dica, srednjoškolci i studenti. Zna se desit da pričaju i na mobitel tijekom vožnje. Ma katastrofa. Nema riči koje bi mogle opisat ogorčenje koje je sveprisutno kod ljudi.

I još jedna stvar. Ostala san neugodno iznenađena kad san išla produžit kartu s 12. na 1. misec. Do prije mjesec dana, a i prošlih godina prilikom produživanja pokazne karte nisu vam bili potrebni nikakvi dokumenti osim kada ju pravite prvi put onda morate donit potvrdu da ste učenik, student, zaposlenik…I takvu pokaznu napravite u 9. misec. Uz trošak mjesečne karte plaćate i dodatnih 15kn za jednu običnu folijicu. E sad, ove 2008. godine odjednom studenti kako bi produžili kartu moraju sa sebom ponit indeks, potvrdu s fakulteta o studiranju, osobnu iskaznicu. Ne bi da se učlanjujemo u FBI ili da smo najveći kriminalci koje triba provjerit deset puta. Tri dokumenta sa slikon su in potrebna da bi napravili tu glupu kartu. Zbog navodnih krivotvorila, pa ako neko već ima krivotvorinu sigurno mu neće past na pamet jedan dan platit 100 ili 200kn ovisno koja je općina već će si krivotvorit cili blok karata za godinu. Sistem in je Bože sačuvaj. A to da su pri izdavanju spori ko blato i da se u redu čeka po uru vrimena to nema veze.

U svakom slučaju. Jedva čekan lito da upišen i položin vozački. Kupit bilo kakvo vozilo na 4 kotača i spasin se za vijeke vijekova od dosade čekanja na stanicama po svakakvom vrimenu i vožnje u autobusima zbog kojih mi se najranije ujutro digne želudac.


Post je objavljen 23.01.2008. u 19:37 sati.