Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/electricpulse

Marketing

Sve o pentagramu

Dva najrasprostranjenija talismanska znaka su petokraka – pentagram, heksagram – šestokraka. 3500 g.p.n.e. korišten je u Uru – drevnoj Mezopotamiji kao simbol kraljevske moći. Pentakl se naziva i Solomonov pečat, jer se pretpostavlja da je, zajedno sa drugim znacima, bio ugraviran u njegov prsten- pečat. Pronađen je prije vremena Solomona na vavilonskim jedrenjacima, a u Srednjem vijeku nazvan je krstom duhova.
pentagram
Morao bi se praviti jednim potezom olovke, četke ili alatke za urezivanje, ako se pravi od metala koristi se samo jedan komad.
Kad je jednim krakom okrenut prema vrhu, ima pozitivno značenje, simbolizira prirodu, mikrosvemir, simbol znanja, dobra, duhovne evolucije i znak je kabale – simbol istine i označava pet knjiga Tore.
Image Hosted by ImageShack.us

Gnostici – bliješteća zvijezda, druidi – simbol božanstva, Egipat – simbol utrobe zemlje, srednjo - vijekovni kršćani – simbol pet Kristovih rana.
Krak prema dolje, negativan, predstavlja sotonu, crnu magiju. Simbolizira preplitanje muških – ženskih principa, pet čula, pet knjiga Mojsija i boga.
Image Hosted by ImageShack.us

Ovisno o ritualu pravilan ili okrenut, središnji je element, od različitih materijala, krakovi različitih simbola, u kombinaciji sa drugim natpisima, imena anđela, zodijački znakovi, nazivi planeta i imena bogova za specifične namjere. Pentagrami i heksagrami se koriste kao zaštitni talismani i kao osnova za druge talismane, element zemlje.
Simbolu pentagrama danas su pripisana mnoga značenja i veliki značaj. Mnoga od njih veoma nedavna. Ipak kroz povijest je njegova upotreba, u mnogim kontekstima bila vrlo raširena.
3500 godine p. n. e. pentagram je korišten u Uru u drevnoj Mezopotamiji kao simbol kraljevske moći.
Kod Hebreja je simbol istine i označava pet knjiga Tore.
U Staroj Grčkoj nazivan je pentalpha, geometrijski nastala od pet slova A. Koristili su ga Pitagorejci. Za razliku od ranijih civilizacija, Grci slovima svog alfabeta nisu pripisivali simbolička značenja, ali su određeni simboli postali povezani sa oblicima i pozicijama slova. (npr. Gammadion, Alfa-Omega). Za gnostike, pentagram je blješteća zvijezda”. Za Druide bio je simbol Božanstva.U Egiptu simbolizira “utrobu podzemlja”.Paganski Kelti su ga mistično povezivali sa boginjom smrti i podzemlja – Morrigan. Srednjovjekovni kršćani smatrali su pentagram simbolom pet rana Kristovih. Prvi krišćanski imperator Konstantin koristio je pentagram zajedno sa chi-rho simbolom na svom pečatu i amajliji.
U legendi o Sir Gawainu i Zelenom vitezu, pentagram je Sir Gawainov glif, iscrtan zlatom na njegovom štitu, simbolizirajući pet viteških vrlina.
U srednjem vijeku, “beskrajni čvor” bio je simbol istine i zaštita od demona. Korišten je za ličnu zaštitu i zaštitu prozora i vrata.
Pentagram sa jednim vrhom gore simbolizirao je ljeto, a sa dva vrha prema gore označavao je zimu.
Inkvizicija je vremenom počela smatrati da pentagram sa dva vrha prema gore simbolizuje jarčevu glavu, odnosno, prema njihovom shvatanju, đavola. U progonu “vještica” pentagram po prvi put postaje simbolom zla” i nazvan “vještičije stopalo”.
Ornate Pentagram
Ponovnim razvitkom hermetizma simboli ponovo stiču veliku važnost. Koncept čovjeka kao mikrokosmosa analognog makrokosmosu – univerzumu duha i tvari dio je tradicionalnih okultnih učenja i istočnih i zapadnih filozofija. Kako gore, tako i dole, slavna je rečenica Hermesa Trismegistosa. Uspravni pentagram nalikuje čovjeku raširenih ruku i nogu.
Image Hosted by ImageShack.us

Kod Slobodnih zidara, čovjek kao mikrokosmos povezuje se sa petokrakim Solomonovim pečatom. U spravan pentagram označavao je Majstora lože. Geometrijske karakteristike i struktura “Beskrajnog čvora” prepoznati su i simbolički inkomporirani u 72 stepena kompasa.
Ženski ogranak masonerije koristio je petkoraku “Istočnu zvijezdu” kao svoj amblem. Svaki krak označavao je po jednu heroinu iz Biblije.
Ni jedna grafička ilustracija koja bi povezivala pentagram sa zlom ne pojavljuje se do devetnaestog stoljeća. Jedan od prvih “modernih” magova Eliphas Levi uspravni pentagram (sa jednim krakom gore) smatra simbolom čovjeka-mikrokosmosa, dok je izvrnuti (dva kraka gore) jarčeva glava – simbol Baphometa. U ritualnoj magiji “ritualom pentagrama” se zazivaju elementali, odnosno otklanjaju nepoželjni uticaji.
1940 Gerald Gardner je usvojio pentagram sa dva kraka gore, kao sigil drugestepene inicijacije u novoformiranim neo-paganskim vještičijim ritualima, koji će kasnije postati pozvani kao Wicca. Pentagram sa jednim krakom gore zajedno sa uspravnim trokutom simbolizirao je inicijaciju trećeg stepena.
Pentagram također nalazi svoje mjesto na wiccanskom oltaru označavajući tri aspekta Boginje (djevica, majka, starica) i dva aspekta Boga (umirući i uskrsavajući).
U kasnim 60-tim pentagram ponovo postaje široko rasprostranjen simbol koji se nosi na amuletima i učvršćuje se kao zajednički neo-paganski i wiccanski simbol, apsorbrirajući mnoge mistične aspekte i asocijacije koje se vežu za drevni folklor. I pored toga, svoju moć i prijemčivost ovaj simbol mnogo više duguje svojoj asocijativnosti i unificiranosti nego svojoj drevnosti, tako da je među neo-paganima danas sveprisutan.


Post je objavljen 23.01.2008. u 19:29 sati.