Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/miljevci

Marketing

Smrikovačom protiv globalizacije!2

"Ponavljanje je majka znanja"

Neke stvari valja više puta ponoviti,čuti,pročitati da bi shvatili bit,a mislim da ova priča ima "priču";stoga molim Vas pročitajte je još jednom i "razmislite"oliti odgonetnite.

Slušaš na radiju pričaju neki naši nazovi stručnjaci jer kao imaju diplomu,pa nabrajaju konstantno neki strane pojmove koji su kao "in",tako da možeš čuti transparentnost,mobing na poslu,likvidnost,insolventnos,vindovsi,blogiranje i još puno toga šta nikad nisam ni čuja,a i ne razumim.
Dobro za ove neke starije nazive koji su iz latinskog i grčkog,i stari su već puno ljeta ,u redu neka stoje,al zar se svaki današnji pojam kojeg uglavnom kreiraju ameri mora od njih preuzeti i kao takvog ga ti "stručnjaci" nama prezentirati.I koje je njihovo objašnjenje;to je preširok pojam da bismo ga preveli jednom rječju ili čak nekim našim izarazom,a i hrvatski jezik je presiromašan, il tako nekako.Moš mislit!Pa nisu ni oni imali,pa su smislili.

Ovo je u biti samo uvod na što želim obratiti pažnju.Dođeš negdi na piće i šta imaš;coca kola,sprite,djus,caffe,konjak,sve nešto strano ,od našeg moš popit samo eventualno lozu,travaricu ili možda onaj šećerni pipi.Ništa za osvježit se a da se ne napiješ.

SMRIKOVAČA! Svijetli u mraku!Kakvo je to samo piće.Pokojna baba Marija je pravila takvu smrikovaču da i danas,iako je to bilo prije 20 godina, još imam sliku u glavi kad bi se ja i Mate ušuljali u Markišinu konobu i napili se iz lončića.Ko more platit taj osjećaj,i to nije reklama ka za onu bambuččču..
Al se je i tribalo pomučit za napravit je.Tribalo je danima trest smričke,skupljat ih ,pa poslin sijat i čistit.A ko je moga dočekat dan da se bačva načme?
Sad vas sigurno i zanima recept? E pa bilo je raznih inačica,ali najbolje bi bilo da upitate svoje starije,babe i didove,oni će znati.Još vam samo ostaje da je napravite,treba samo malo (više)muke,koji savjet,strpljenja i okusit ćete piće čiji se okus ne zaboravlja.
Mala pomoć,sastojci su smričke,malo limuna(a i ne triba),malo ciknute žutine(ako oćeš),voda(e to triba),neki kažu i divlja kruška.Omjer ? Zna baba.

Čemu sva ova priča?
Ne sramimo se svoga (koje je ujedno iljadu puta bolje),jer kad se sramimo svoga sramimo se i sebe,svog susida,rođaka.Veličajmo svoje,hvalimo i kad možda nije tako,nek se pripovida kako bi stari rekli.I da ne duljim-napravite svoju prvu smrikovču,bit će drago i didu i ćaći,a i tebi bome kad je kušaš.

U zdravlje!



Post je objavljen 22.01.2008. u 18:04 sati.