Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svid

Marketing

Punk 30 epizoda pet - YuPank

Večeras u 20 sati na 98,4 MHz slijedi peta epizoda Pankerskih trideset.


Za razliku od SAD-a i Velike Britanije Jugoslavija je bila deklarativno socijalistička zemlja, pa prema tome u njoj nije trebalo biti društvenih nejednakosti, pa i razloga za pojavu punka. Ipak činjenica da se sa Parafima i Pankrtima punk pojavio na ovim prostorima očito govori nešto o tome kako se ideja jednakosti i slobode, koja se propagirala, u nije potpunosti ostvarila. Dokaz tome su porezi na šund i cenzure kojima su bili izloženi Yu punk bendovi, koji su onda morali ublažavati svoje tekstove pomoću ironije.
Činjenica da su Pankrti i Električni orgazam bili spominjani u pozitivnom kontekstu u svjetski utjecajnom časopisu New Musical Express ukazuje na to da je Jugoslavenska punk scena bila originalna i u svjetskim mjerilima, a prekid nastupa KUD Idijota od strane talijanskih karabinjera prilikom izvođenja Bandiere rosse samo dokazuje da je cijelom svijetu predstoji dalek put do slobode.

Bandiera rossa


Pankrti

Prvi nastup Pankrti, jedan od prvih punk sastava na području ex Jugoslavije, su održali 1977. godine u gimnaziji u Mosti. Tamo su svirali obrade grupa Sex Pistols, New York Dolls, Dead Boysa i The Clash. Posljedica koncerta jest bila ta da idućih deset godina nije bio održan niti jedan koncert u gimnaziji. Na tragu navedenih grupa počinju skladati svoje pjesme i prvi hitovi su im bili «Anarhist» i «Totalna Revolucija», a prvu ploču, singlicu «Ljubljana je bulana» kupio je i Jello Biafra iz Dead Kennedysa nakon njihovg koncerta u Gorici.
Prva ploča «Dolgcajt» im izlazi 1980.
Iako su cijelu karijeru muku mučili s cenzurom, njihova druga ploča «Državni ljubimci» dobiva od časopisa «Džuboks» nagradu za najbolju ploču godine u Jugoslaviji, a o Pankrtima se pisalo i u utjecajnom britanskom muzičkom časopisu New musical express
Na trećem albumu «Rdeči album» našla se obrada radničke pjesme Bandiera rossa i postao je njihov najprodavaniji album.
Prije raspada snimaju još dva albuma «Pesmi sprave» i «Sexpok».
Njima je čast odao i Štulić u pznatoj pjesmi Azre «Balkane» u stihu «Brijem, bradu brkove da ličim na Pankrte».
Prošle godine su se ponovno okupili kako i napravili turneju po gradovima bivše države. Na koncertu u zagrebačkoj Tvornici bili pridružio im se Ivan Kral, čeh koji je svirao sa Patti Smith i Iggy Popom.



Paraf

Parafi se skupljaju 1976. godine, a prvi nastup imali su u Circolu. Tamo ih zapaža Goran Lisica Fox koji im postaje menadžer. Na nastupu u Mosti, mjestu pokraj Ljubljane sukobljavaju se s policijom. Zajedno s Pankrtima začetnici su punk scene u bišoj Jugoslaviji. Prva ploča «A dan je tako lijepo počeo» im izlazi 1980. godine. Prodana je u 25 tisuća primjeraka, no zbog provokativnosti država im je stavila porez na šund.
Na njoj se nalazi «Narodna pjema» koja ima ironičan refren «Nijedne nema bolje od naše policje», iako bi se znalo dogoditi da policajci ne shvate to kao ironiju, pa bi bili samozadovoljni što ih netko hvali.
Postali su poznati i po pjesmi «Rijeka» što je prerada pjesme «Chinese rock» Johnny Thundersa & Heartbreakersa, u kojoj su iskritizirali malograđanštinu grada.
Nakon objavljivanja ploče osnivač sastava Valter Kocijančić napušta sastav, a bend širi postavu. Dolaz klavijature i pjevačica Pavica Mijatović dok muzika iz punk rocka prelazi u novi val. U novoj postavi objavljuju još dva albuma «Izleti» i «Zastave».

Narodna Pjesma



Termiti

Pojava Parafa je utjecala na razvoj riječke rock scene prema punku. Termiti su bili jedan od bendova koji se posebno istaknuo. Okupili su se 1978. godine, a prvi nastup imaju krajem iste godine. Zapamćeni su po provokativnom nastupu u Kristalnoj dvorani opatijskog hotela Kvarner kada je njihov pjevač Predrag Kraljević- Kralj nastupao s WC školjkom na glavi.
Iako dosta utjecali na scenu, posebice Riječku i Ljubljansku, Termiti nisu snimili album, već su jedino bili zastupljeni na kompilaciji «Novi punk val», koju je objavila RTV Ljubljana 1980. godine.
Nakon raspada gitarista Robert Tičić odlazi u Parafe, a Mrle će s vremenom formirati sastav Let 3 koji postaje jedan od najvećih hrvatskih rock sastava.
Tek 1996. godine je Dallas records objavio snimke Termita u formi albuma pd imenom LP ploča Vjeran Pas.




Pekinška patka

Sastav Pekinška patka oformili su Nebojša Čonkić – Čonta i Sreten Kovačević u srpnju 1978. godine u Novom Sadu.
Prvi zapaženi nastup imali su krajem godine na Boom festivalu u Novom Sadu gjde su svojom energijom izazvali pozitivne reakcije publike. Nakon nastupa na Omladinskom festivalu u Subotici stižu i dobre kritike, te bend sredinog godine objavljuje singl «Biti ružan, pametan i mlad / Bela Šljiva» za Jugoton. Singlica se pordala u 35 tisuća primjeraka, što je iznendailo sam bend, pa im Jugoton daje zeleno svjetlo za snimanje albuma, a time se otvaraju vrata i za druge punk i novovalne bendove što će rezultirati kompilacijom «Paket aranžman».
Album «Plitka poezija» izlazi u ljeto 1980. godine, a prethodio mu je singl «Bolje da nosim kratku kosu» što je jedna od njihovih najsviranijih pjesama, a u imenu sadržava punkerski bunt prema simfo i hard rocku, odnosno dugoj kosi koja je bila jedan od simbola tih muzičkih pravaca koje su punkeri prezirali.
No zbog njihovih provokativnih nastupa i tekstova zabranjuju im se koncerti, nastupi na televiziji, radiju i sve što ide uz to.
Ipak, publika ih je volila, pa je na zabrane reagirala grafitima «Čonta je Bog». Ipak baš publika će presuditi karijeri. Naime, pjesme na novom albumu «Strah od monotonije» su bile više novovalne na tragu Joy Divisiona i The Curea, a ne više energične punk rock pjesme, što im fanovi nisu oprostili. Zbog gubitka publike grupa se raspada.

Bolje da nosim kratku kosu


Električni orgazam


Nastali su 1980. godine, a u lipnju iste godine imaju prvi nastup. Postali su zapamčeni po nastupu na Omladinskom festivalu u subotici kada su tijekom nastupa polupali lampice s kičerske dekoracije i srušili razglas, mikrofone i tako to...
Iduće godine tri njihove pjesme će se naći na kultnoj kompilaciji «Paket aranžman», radi se o pjesmama «Krokodili dolaze», «Vi» i «Zlatni papagaj». Zatim snimaju album za Jugoton , što je prva novovalna ploča.
Zbog te ploče je novinar britanskog časopisa New Musical Express Kris Bohn je reka da su Električni orgazam najuzbudljiviji bend izvan britanije, pa se ploča mogla kupiti i u Engleskoj.
Sljedeći album «Lišće prekriva Lisabon» je manje punkersko novovalni i bend se više okreće psihodeliji, gothic rocku i post punku, te daju posvetu grupi The Doors u pjesmi «Alabama», a singl s ploče postaje pjesma «Dokolica».
1983. godine objavljuju album «Les chansones populare» gdje su obradilili rock hitove poput "The Man Who Sold The World" Davida Bowiea, "Metal Guru" T. Rexa, "When The Music's Over" The Doorsa.
Sljedećim album «Kako bubanj kaže» bend se okreće tradicionalnijem Stones rock izričaju, ali zbog loše parcepcije ploče bend počinje stagnirati.
Na scenu se vraćaju 1986. godine albumom distorzija koji je sadržavao niz hitova pjesama «Debela devojka», "Ja sam tezak kao konj" i «Kapetan Esid». U klubu Kulušić snimaju live album na kojoj se nalazi obrada pjesme Rolling Stonesa «Out of time» pod imenom «Bejbe, bejbe ti nisi tu». Dvije godine kasnije izdaju ploču «Letim, sanjam, dišem» i album najboljih hitova te prestaju s radom.
Gila radi muziku zajedno sa Vladom Divljanom (Idoli) i Kojom (Disciplina kičme) za film Kako je propao Rock and Roll, a ponovno se formiraju 1991. godine. Novi album "Seks, droga, nasilje i strah / Balkan horror rock" objavljaju godinu dana kasnije.
Članovi benda Gile, Cavke i Svaba s klolegama iz Partibrejkersa i EKV-a formiraju antiratni bend Rimtutituki.
Do današnjeg dana snimili su još 5 novih albuma, jedan best off i reizdali live album «Warszava 81».

Zlatni papagaj


Kud Idijoti

KUD Idijoti su bend koji je najviše utjecao na suvremenu domaću punk scenu. Primjerice danas jedan od najprodavanijh domaćih bendova Hladno Pivo je na početku svoje karijeru dosta toga posuđivao od KUD Idijota.
Osnovali su se 1981. godine.Šest godina kasnije pobjeđuju na Omladinskom festivalu u Subotici, te počinju nastupati Švicarskoj, Njemačkoj, Mađarskoj i Italiji. Prilikom nastupa u Reggio Calabriai na festivalu mediteranskih zemalja karabinjeri su im prekinuli koncert zbog izvođenja pjesme »Bandiera rossa«.
Prvi album nazvan »Bolivija R'nR« izlazi 1990. godine. Sviraju kao predgrupa bendu DOA, a novu ploču »Mi smo ovdje samo zbog para« objavljuju za kuču Halidon kasnije iste godine. Na toj ploči se nalazi pjesma »Bandiera rossa«.
Zbog raspada Jugoslavije novi album »Glupost je neuništiva« izlazi tek 1992. godine.
Slijedi album »Tako je govorio Zaratusta« objavljen uz suradnju s firmom »Primitiv Glasbic«. 1994. godine sviraju na Euro Woodstocku u Budimpešti, a u Ljubljanskoj hali Tivoli svirali su kao predgrupa Ramonesima.
S Franci Blaškovićem objavljuju zajednički album »Istra ti materina«, a zbog pjesme »Turbo catolico« album je zabranjen na Radiu Pazin, dok je sastav bio zabranjivan i na programu HTV-a. Nakon intervjua danom tjedniku »Feral Tribuneu« zabranjeni su i na Radio Puli i Glasu Istre.
Bez obzira na zabrane 1996. objavljuju album »Megapunk« koji je odlično ocjenjen od strane kritike čak u SAD-u i Njemačkoj.
Uspjeh se nije mogao ignorirati pa 97 godine objavljuju album »Cijena ponosa« za Dancing Bear.
2001. godine objavljuju album Remek djelo i zaposjedaju domaće top liste.



Idućoj emisiji pozabavit ćemo se svjetskim novovalnim i post punk bendovima poput Joy Divisiona i PIL-a.





Post je objavljen 22.01.2008. u 13:19 sati.