Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kljucaliste129

Marketing

ZA MENE

napokon nesto o grcu
Prva kazeta i općenito tonski zapis Grča nastao je u Ljubljani u «FV» produkciji zajedno s ŠKUC-em. Nakon prvog nastupa Grča u Ljubljani...

Prva kazeta i općenito tonski zapis Grča nastao je u Ljubljani u «FV» produkciji zajedno s ŠKUC-em. Nakon prvog nastupa Grča u Ljubljani u «FV» klubu Grč je dobio ponudu za snimanje kazete. No kako su imali samo pet pjesama odlučili su drugu stranu kazete prepustiti svome bratskom bendu Mrtvom kanalu. I tako smo isključivo Grčevim nesebičnim pristupom problemu dobili vrlo vrijedan dokument riječke glazbene povijesti i kazetu izrazite glazbene/tekstopisačke kvalitete koja danas predstavlja vrlo vrijedan diskofilski raritet.
Modrićev (autor svih tekstova tadašnjeg Grča) autorski rukopis vrlo prepoznatljiv i neobičan za ono vrijeme, bio je glavna okosnica u samom izričaju benda. Vrlo neobičan spoj glazbe od teškog i moćnog bubnjanja, razornog basa do lepršavih funky dionica Klasovog gitarističkog rukopisa. A sve skupa upotpunjeno Zoffovim moćnim recitiranjem.
Od početka vrlo pomno građen live performance uvelike je pridonio još radikalnijem izričaju benda. Od šljemova nacističe vojske iz 2. Svjetskog rata upotpunjenog glazbenom kulisom pjesme «Noćas će gorjeti Berlin», do pjesme «Teške noge na čizmama slobode» s legendarnim stihom: «Djeca dolaze na svijet na nogama im teške čizme slobode.. Djeca dolaze na svijet, a usta im umjesto sise krvi traže...».
Snimka Grča na ovoj kazeti definitivno nije pravi pokazatelj ostatka cijele njihove karijere i diskografije. Ipak, na ovoj su kazeti udareni temelji njihovog daljnjeg rada, i ucrtani svi kurenti njihovog budućeg istraživanja krajnje ekscesnih i radikalnih stavova. U svakom slučaju, ova kaseta je početak jednog briljantnog uma koji je ostao dosljedan sebi i 20 godina nakon osnivanja benda. Ustvari, nije ostao dosljedan zacrtanim kurentima, nego još radikalniji... size=1> Photobucket


Post je objavljen 21.01.2008. u 21:24 sati.