Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paor

Marketing

Iako nisam pobornik GMO hrane, pošteno je dati riječ i drugoj strani jer htjeli mi to ili ne, GMO hrana će se prije ili kasnije uvući kroz naše granice (o tome ionako ne odlučujemo mi).
Samo nam se preostaje nadati da budemo imali mogućnost izbora, pa ko voli...

Sedam činjenica koje je dobro znati o GMO hrani
(slobodni prijevod by paor)

1. Ako baš brinete o ispravnosti hrane, tad bi morali znati da su GMO proizvodi tretirani s puno manje pesticida nego u konvencionalnoj proizvodnji.
2. Ako brinete za opstanak leptira, tad znajte da pesticidi u konvencionalnom uzgoju imaju daleko pogubniji učinak na njih.
3. Ako imate alergije, trebate znati da su u GMO proizvodima eliminirani poznati alergeni, a isto tako, da su sveobuhvatno testirani na mogućnost pojave novih alergija.
4. Ako brinete o kancerogenosti, tad morate znati da su kancerogeni zapravo prirodni kemijski spojevi koje ljudi kozumiraju kroz hranu već tisućama godina. Štoviše, GMO proizvodi su obogaćeni karotinima, fitoestrogenima, izoflavonidima i drugim antioksidantima koji mogu prevenirati kancerogenezna oboljenja.
5. Ako ste žena i brinete o nedostatku željeza u GMO hrani, morate znati da ovi proizvodi imaju povišenu razinu željeza, dapače, u njima je eliminirano prisustvo spojeva (fitinske kiseline) koji mogu sprečavati apsorbciju željeza.
6. Ako sumnjate u institucionale potvrde o ispravnosti GMO, tad morate znati da se one donose nakon sveohuhvatnih i dugotrajnih ispitivanja. U SAD su tri agencije ovlaštene za certificiranje.
7. Ako brinete o okolišu i ekolgiji, tad je dobro znati da GMO hrana daje značajan doprinos ublaženju štetnih posljedica konvencionalne proizvodnje po naše okruženje.


A da niti preko bare neke stvari ne idu jednostavno, može se pročitati u članku Farmers say they'll have to buy more cows , a koji je je isprovocirao čak 65 komentara.
Naime, nadležne agencije su obznanile da su hormoni (rbST)upotrijebljeni u ishrani krava za povečanje mliječnosti, zdravstveno sigurni po konzumenta. Međutim, glas američke javnosti je neočekivano masovno protiv upotrebe takvog mlijeka.
Meni su, između ostalog, zanimljive reakcije farmera. Oni su sad u nedoumici: ako ne koriste hormone - smanjuju proizvodnju, ako koriste - smanjuje se potražnja za tim mlijekom.
Ukratko: u igri su velike brojke i teško je donijeti ispravnu odluku.



Post je objavljen 22.01.2008. u 00:21 sati.